Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Tortilja – kraljica preprostosti (in razlog, zakaj mi poleti malo "rola")

Tortilja – od mehiške zgodovine do poletne Kuhle! Spoznaj njen izvor in preveri, zakaj ji letos posvečam nov kulinarični priročnik.
0

A ni tole noro? Trije “nekomplicirani” sestavni deli – moka, voda in toplota – pa se iz tega zrola nekaj, kar poznajo skoraj vsi deli sveta. Mehka, topla, prepogljiva in vedno pripravljena za akcijo. Ne, ne govorim o odeji ali bivšem razmerju, ampak o: tortilji.

Domača tortilja na okrogli leseni deski, napolnjena z rukolo, češnjevim paradižnikom in rdečo čebulo, v ozadju sestavine kot so limeta, salsa, paradižnik in sir

In ker me je letos prav konkretno potegnila v svojo zavito vesolje, sem rekel – prav, rolaš mene, jaz zrolam tebe nazaj. In nastaja nekaj novega. Nova Kuhla. Poletna. Tortiljastična. Kuhla – rola se mi.

Ampak preden pride pdf s 30 idejami, naj ti razložim, zakaj sploh toliko navdušenja okoli tega “kroga testa”.

Koruza, Azteki in par tisoč let zgodovine

Ja, tortilja ni nekaj, kar so si izmislili v hipsterskem bistru. Njene korenine gredo globoko v Mehiko – Maji in Azteki so že davno vedeli, da je dobro jesti nekaj, kar lahko z roko zložiš in poješ stoje, na poti ali pred templjem.

Pravijo, da so prvo tortiljo spekli že 3000 let pr. n. št. In če nekaj zdrži tako dolgo, potem je v tem verjetno več kot samo moda.

Koruza ali pšenica? Kar ti sede.

Prava original tortilja je koruzna. Okusna, rahlo zrnata, značilna. Potem pa so prišli Španci in rekli: “A imate še kaj pšenične moke?” In nastala je različica, ki danes kroži po svetu – mehkejša, večja, bolj zavijalna.

In res, v tortiljo lahko daš praktično karkoli:

  • jutranjo umešana jajčka z avokadom?

  • ostanke od včerajšnjega kosila?

  • ali pa Nutello in jagode?
    Yes, please.

In zdaj... Kuhla – rola se mi

Domača tortilja na okrogli leseni deski, napolnjena z rukolo, češnjevim paradižnikom in rdečo čebulo, v ozadju sestavine kot so limeta, salsa, paradižnik in sir

Ker že vrsto let ustvarjam in zbiram recepte, ki temeljijo na treh stvareh: hitrost, okus, in uporaba stvari, ki jih že imaš doma, sem vedel, da pride tudi čas za tortiljo.

In evo ga.

Kuhla – rola se mi bo moja poletna izdaja kulinaričnega priročnika, kjer:

  • se naučiš speči tortilje doma (ja, tudi brez posebne ponve),

  • dobiš 30 različnih idej – od zajtrka, kosila, večerje do sladice,

  • pokažem, kako iz trgovinske tortilje narediš nekaj, kar izgleda kot iz ulične mehiške stojnice.

Pa brez skrbi, ne boš rabil “chipotle paste iz Oaxace” – vse boš našel na lokalni tržnici ali v domači shrambi. Ker sem jaz enako kot ti – nimam časa 3 ure marinirat fižol, ko je zunaj 30 stopinj.

Tortilja ni samo zavitek. Je rešitev.

Rešitev za:

  • ko nimaš časa,

  • ko ti ostane pol bučke in 3 žlice riža,

  • ko hočeš nekaj “nekaj posebnega”, ampak brez posebnih komplikacij.

Tortilja je kot dober prijatelj:
ne komplicira, vse prenese in vedno pride prav.

Se beremo kmalu!

Kuhla – rola se mi izide še pred koncem poletja (ker vem, da jo boš rabil za vse piknike, kosila na vrtu in lenobne večere brez idej).
Dotlej pa:
👉 spremljaj objave
👉 pripravi moko
👉 in si zapiši: tortilja je uradno postala zvezda poletja.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo