Aromatičen, poln značaja in z vonjem domačega vrta.
Ko dišeči paradižniki dozorijo in kuhinjo napolni vonj po poletju, je pravi čas za pripravo domačega kečapa. Tokrat pa ne gre za čisto običajen recept – v njem sem uporabil svojo najljubšo začimbno skrivnost: luštrek. Ta čudovito aromatična zel predstavlja piko na i, ki kečapu doda globino in rahlo “maggi” noto, ki se ji je preprosto nemogoče upreti. V kombinaciji s timijanom, peteršiljem in po želji tudi baziliko nastane bogata omaka, ki je popolnoma naravna, brez umetnih dodatkov in pripravljena po tvojem okusu. Odlično se poda k krompirčku, burgerjem, pečenemu mesu ali kot posebna sestavina v omakah in marinadah. Enkrat jo skuhaš – pa ne bo več poti nazaj!
Sestavine (za cca 600 ml kečapa)
-
2 kg zrelih paradižnikov (naj bodo zreli)
-
1 večja čebula (narezana)
-
2 stroka česna (olupljena, cela)
-
100 ml jabolčnega kisa
-
80 g rjavega sladkorja
-
1 čajna žlička soli
-
½ čajne žličke dimljene mlete paprike
-
½ čajne žličke mletega pimenta
-
1 lovorjev list
-
par celih poprov
Zelišča (dodaj 10 minut pred koncem kuhanja)
-
1 vejica luštreka (listi narezani, steblo odstrani)
-
1 vejica timijana (listki, brez stebla)
-
1 žlica nasekljanega peteršilja
-
po želji še nekaj listkov bazilike za bolj mediteranski pridih
Postopek
-
Priprava zelenjave: Paradižnike operi, razreži in z vsemi sestavinami (razen zelišč) daj v velik lonec.
-
Kuhaj počasi: Na srednjem ognju duši približno 50 minut, dokler se vse ne razpusti in tekočina nekoliko izpari.
-
Dodaj zelišča: Luštrek, timijan in peteršilj (in mogoče baziliko) dodaj v zadnjih 10 minutah kuhanja – da ohranijo aromo, a se vseeno povežejo z osnovo.
-
Pasiraj: Maso precedi skozi gosto cedilo, da se znebiš lupin in grobih delcev.
-
Zgošči: Vrni v lonec in kuhaj še približno 30 minut, dokler ne dobiš želene gostote. Vmes večkrat premešaj.
-
Stekleničenje: Vroče pretoči v sterilizirane kozarce, zapri in shrani. V hladilniku zdrži do 3 tedne, sicer svetujem vlaganje za daljšo obstojnost.
➡️ Luštrek prinese tisti “maggi” vonj, ki v kombinaciji s paradižnikom postane zelo domač in poseben.
➡️ Če želiš kečap še bolj zeliščen, lahko pripraviš tudi hladno zeliščno olje in ga dodaš žličko ali dve na koncu.
➡️ Recept se odlično poda kot darilo v steklenički – za prave domače gurmane.

Pripravite si slastne domače marmelade in obogatite svoje zajtrke! Odkrijte preproste recepte, ki vas bodo navdušili...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar