Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Domači kečap z zelišči (z luštrom na čelu)

Domači kečap z zelišči in luštrekom – bogat paradižnikov okus z aromo svežih zelišč, popolnoma naraven in brez umetnih dodatkov.

Aromatičen, poln značaja in z vonjem domačega vrta.

LUŠTREK V KUHINJI

Ko dišeči paradižniki dozorijo in kuhinjo napolni vonj po poletju, je pravi čas za pripravo domačega kečapa. Tokrat pa ne gre za čisto običajen recept – v njem sem uporabil svojo najljubšo začimbno skrivnost: luštrek. Ta čudovito aromatična zel predstavlja piko na i, ki kečapu doda globino in rahlo “maggi” noto, ki se ji je preprosto nemogoče upreti. V kombinaciji s timijanom, peteršiljem in po želji tudi baziliko nastane bogata omaka, ki je popolnoma naravna, brez umetnih dodatkov in pripravljena po tvojem okusu. Odlično se poda k krompirčku, burgerjem, pečenemu mesu ali kot posebna sestavina v omakah in marinadah. Enkrat jo skuhaš – pa ne bo več poti nazaj!

Sestavine (za cca 600 ml kečapa)

  • 2 kg zrelih paradižnikov (naj bodo zreli)

  • 1 večja čebula (narezana)

  • 2 stroka česna (olupljena, cela)

  • 100 ml jabolčnega kisa

  • 80 g rjavega sladkorja

  • 1 čajna žlička soli

  • ½ čajne žličke dimljene mlete paprike

  • ½ čajne žličke mletega pimenta

  • 1 lovorjev list

  • par celih poprov

Zelišča (dodaj 10 minut pred koncem kuhanja)

  • 1 vejica luštreka (listi narezani, steblo odstrani)

  • 1 vejica timijana (listki, brez stebla)

  • 1 žlica nasekljanega peteršilja

  • po želji še nekaj listkov bazilike za bolj mediteranski pridih

Postopek

  1. Priprava zelenjave: Paradižnike operi, razreži in z vsemi sestavinami (razen zelišč) daj v velik lonec.

  2. Kuhaj počasi: Na srednjem ognju duši približno 50 minut, dokler se vse ne razpusti in tekočina nekoliko izpari. 

    Lonec z domačim kečapom iz paradižnikov, obogatenim z zelišči, med katerimi izstopa svež luštrek, na svetli kuhinjski površini.

  3. Dodaj zelišča: Luštrek, timijan in peteršilj (in mogoče baziliko) dodaj v zadnjih 10 minutah kuhanja – da ohranijo aromo, a se vseeno povežejo z osnovo.

  4. Pasiraj: Maso precedi skozi gosto cedilo, da se znebiš lupin in grobih delcev.

  5. Zgošči: Vrni v lonec in kuhaj še približno 30 minut, dokler ne dobiš želene gostote. Vmes večkrat premešaj.

  6. Stekleničenje: Vroče pretoči v sterilizirane kozarce, zapri in shrani. V hladilniku zdrži do 3 tedne, sicer svetujem vlaganje za daljšo obstojnost.

➡️ Luštrek prinese tisti “maggi” vonj, ki v kombinaciji s paradižnikom postane zelo domač in poseben.
➡️ Če želiš kečap še bolj zeliščen, lahko pripraviš tudi hladno zeliščno olje in ga dodaš žličko ali dve na koncu.
➡️ Recept se odlično poda kot darilo v steklenički – za prave domače gurmane.

OZIMNICA - MARMELADE
OZIMNICA: MARMELADE

Pripravite si slastne domače marmelade in obogatite svoje zajtrke! Odkrijte preproste recepte, ki vas bodo navdušili...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo