Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Kruhovi cmoki - rešitev, če ni kruha v shrambi

Zahtevnost: *****
Čas priprave: 1,15 ure
Nasvet: zaželimo si kruhove cmoke, a ni takrat v shrambi kruha ; ponujam osnovni recept za okusne kruhove cmoke ; če želite še dodatno izboljšati okus testu dodate praženo čebulo s slanino oz. ocvrto čebulo ; prilogo ponudimo pri jedeh z omako
recept za kruhove cmoke, preprosti kruhovi cmoki, kulinarični recept


Sestavine za 15 kruhovih cmokov:
0,50 kg moke
1 zavitek suhega kvasa (7g) ; 40g - če uporabljamo sveži kvas
1 jajce
0,20 l mlačne vode
1/3 čajne žličke soli

Osnovnemu receptu lahko dodamo:
1 manjša čebula ; 0,06 kg slanine ; 2 stroka česna in nekaj vejic drobnjaka
(čebulo očistimo ter sesekljamo - slanino narežemo na majhne kocke - česen olupimo ter sesekljamo - drobnjak narežemo na tanke kolobarčke)
Na ponvi brez dodatka maščobe prepražimo čebulo in slanino, dodamo česen. Ko česen zadiši potrosimo z narezanim drobnjak ter odstavimo.
Priprava:
V posodo presejemo moko, dodamo vrečko suhega kvasa, jajce in sol (dodamo lahko praženo čebulo s slanino in sesekljanim česnom, narezan drobnjak) ter s pomočjo lesene žlice zmešamo.

Počasi ulivamo v testni pripravek mlačno vodo ter vse skozi mešamo. Ko odstopi testo od stranic posode, ga zvrnemo na pomokano desko ter s pomočjo dlani dobro pregnetemo. 

V primeru, da se testo prijema rok, po potrebi dodamo še malo moke. Testo je dovolj pregneteno - ko ga prerežemo in ni vidnih zračnih mehurčkov ter sledi moke. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da vzhaja pol ure.

Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino ter razrežemo na 15 delov.

Oblikujemo majhne hlebčke.
Vsak hlebček posebej na rahlo zavijemo v PVC folijo in pustimo še 10 minut, da vzhajajo.

Kuhamo 25 minut v veliki količini vode, kateri smo dodali ščepec soli.

Med kuhanjem kruhove cmoke enkrat obrnemo.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]