Cedilo ali sito – zakaj ga potrebuje vsaka kuhinja?
Če bi moral izbrati samo en kuhinjski pripomoček, ki je vsestranski, a redko dobi pozornost, ki si jo zasluži – bi bil to cedilo. Ali sito. Kakor komu ljubše, pri meni celo kar sit. Gre pa za isto zadevo: kos fine mreže, ki dela čudeže pri pripravi juh, pirejev, krem, marmelad, testenin in še česa. Včasih samo tam leži, dokler ga ne potrebuješ… in ko ga potrebuješ, te reši.
Kaj sploh je cedilo oz. sito?
Gre za pripomoček z drobno mrežo, ki omogoča ločevanje trdnih delcev od tekočine ali pa rahljanje suhih sestavin. Nekatera so kovinska, druga plastična, tretja imajo celo ročaj in stojalo – a vsem je skupno to, da so pogosto bolj uporabna, kot si mislimo.
Za kaj ga najpogosteje uporabljamo:
1. Spiranje živil
Pred kuhanjem v njem speremo:
-
riž (adijo, škrob!),
-
kvinojo (pozdrav, grenki saponini!),
-
solato, jagodičevje, zelišča…
Uporabi sito z drobnejšo mrežo, da ti nobeno zrno ne pobegne v odtok.
2. Sejanje moke ali kakava
-
lažje, zračne biskvite,
-
enakomerno potresanje po tortah,
-
preprečevanje grudic v testu.
Sito poskrbi, da moka »zadiha«. Zato so starinske potice vedno rahle.
3. Precejanje omak in juh
Če želiš rezultat:
-
gladko kremno juho brez vlaknin,
-
nežno omako brez koščkov čebule,
-
popolno domačo marmelado brez lupinic.
Uporabi kuhalnico ali silikonsko lopatico, da s pritiskom izcediš še zadnje kapljice okusa.
4. Parjenje nad vrelo vodo
Ja, cedilo lahko postane tudi improviziran parilnik:
-
zmehčaš zelenjavo,
-
pogreješ cmoke ali knedle,
-
na hitro osvežiš kuhan riž.
Uporabi kovinsko cedilo in pokrij s pokrovko. Deluje odlično.
5. Pijače in domače sirupe
Cedilo ti pomaga, ko pripravljaš:
-
domač bezgov sirup (ujame cvetke),
-
limonado z meto (brez pulpe in peščk),
-
precejaš sveže stisnjen sok (brez pulpe).
Vrste cedil (in zakaj bi imel več kot eno)
-
Fino kovinsko sito – za moke, prelive in tekočine.
-
Cedilo z večjo mrežo – za sadje in testenine.
-
Mini cedilo za čaj ali začimbe – da nič ne plava v tvoji skodelici.
-
Cedilo z ročajem in stojalom – za bolj stabilno uporabo nad skledo ali loncem.
Moj namig: jaz imam eno za moko, eno za testenine in eno, ki je »za vse«. Najbolj priročen trio!
Kako ga negovati in podaljšati življensko dobo?
-
Operi takoj po uporabi, da se delci ne zasušijo.
-
Če se mreža zamaši, jo očisti z mehko krtačko, zobotrebcem ali sodo bikarbono.
-
Ne tlači v pomivalni stroj, če ima lesene dele ali ni deklarirano kot primerno.
Cedilo res ni glamurozen pripomoček. Ne sveti se kot nož, ne meša kot mikser in ne cvrči kot ponev. A ko ga rabiš – ga res rabiš. Zato si zasluži svoje mesto ne samo v moji in tvoji kuhinji, ampak tudi na mojem blogu. In zdaj tudi ga ima. 😉
Ni komentarjev
Objavite komentar