Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Poaching v kuhinji – nežna umetnost kuhanja pod vreliščem

Kaj pomeni poaching? Spoznaj kuharsko tehniko nežnega kuhanja v tekočini in odkrij recepte, kjer zasije v vsej svoji nežnosti.
0
Poširano jajce na popečenem toastu, prelito z rumenjakom, posuto z zelišči

Si že slišal-a za izraz poaching

Ne, ne gre za kakšno ilegalno lovljenje rib ali jajc (čeprav angleško govoreči svet pozna tudi to). 😛😉 V kuhinji pomeni nekaj povsem drugega – nežno kuhanje v tekočini pod vreliščem. In ravno ta "ne vre, samo diha" način priprave lahko pričara najbolj mehka jajca, sočne ribe in nežen piščanec, ki se kar topi v ustih.

Kaj je poaching?

Po domače: živila kuhamo v tekočini pri temperaturi med 70 in 80 °C – to pomeni, da voda ali druga tekočina nikoli ne začne močno vreti. Površina rahlo valovi, brez mehurčkov, brez silovitih brbotanj. Poaching je ena najnežnejših metod termične obdelave, zato se uporablja za bolj občutljiva živila.

Najpogosteje se pošira:

  • Jajca (poached eggs) – mehka, svilnata, popolna za Eggs Benedict.

  • Ribe – losos, trska ali morski list se v mleku ali ribji osnovi pripravijo čudovito nežno.

  • Piščanec – prsi pripravljene na ta način ostanejo sočne in se ne izsušijo.

  • Sadje – hruške v vinu so pravi klasik.

In v čem je sploh finta?

Glavna ideja poachinga je ohraniti naravno teksturo in vlago živila. Visoke temperature pogosto povzročijo, da beljakovine zakrknejo ali se izsušijo – poaching to prepreči. To je tudi razlog, zakaj je idealna metoda za zdravo kuhanje brez dodatnih maščob.

Katera tekočina pride v poštev?

  • Voda – klasika.

  • Vinska omaka ali jušna osnova – dodata okus.

  • Mleko – za ribe ali piščanca, ki bodo izjemno mehki.

  • Slaščičarske variante – vino, sadni sok, sladkorni sirup za sadje.

Nasvet za tvojo kuhinjo!

Če si kdaj zafrknil poached egg, nisi edini 😅. Najlažje je tako:

  1. Voda naj bo tik pod vreliščem.

  2. Dodaj žlico alkoholnega kisa – pomaga, da se beljak strdi okoli rumenjaka.

  3. Uporabi skodelico: jajce previdno ubij vanjo, nato pa spusti v vrtinec vode.

  4. Kuhaj 3 minute. Bum! Popolna zadeva.

Beseda poach izvira iz starofranske besede pochier, kar pomeni "kuhati v vodi." V bistvu se uporablja že stoletja – v srednjeveški kuhinji so tako pripravljali predvsem ribe in divjačino.
Naslov
5 x 10

+ bonus 1 x 10 = Neobjavljena zbirka iz moje kuhinje, zate...

Poglej, če ti sede 🧐

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo