Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Rižota z brokolijem in parmezanom

Kremasta rižota z brokolijem in parmezanom je hitro vegetarijansko kosilo, pripravljeno v eni ponvi – nasitno, okusno in polno zelenjave.
0
Fotografija kremaste rižote z brokolijem, postrežene na keramičnem krožniku, posuta s svežim parmezanom in zelišči.

Četrtek je kot nalašč za nekaj bolj umirjenega, pa vseeno hranljivega in tolažilnega – in ta kremasta rižota z brokolijem zadene točno to. Prijetna sladkost brokolija, masleno-zeliščna nota in nežno topljenje parmezana ustvarijo čudovit vegi obrok, ki ga brez slabe vesti lahko postrežeš tudi najzahtevnejšim jedcem. 

Sestavine (za 2 osebe)

  • 200 g riža za rižoto

  • 1 manjša glava brokolija

  • 1 manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • 700 ml zelenjavne osnove (lahko tudi voda z jušno zelenjavno kocko za bistro juho)

  • 40 g masla + za dodatek na koncu priprave

  • 30 g naribanega parmezana + nekaj za serviranje

  • 2 žlici belega vina

  • sol in poper po okusu

  • ščep muškatnega oreščka 

  • 1/2 nastrgane limetine lupinica 

Postopek priprave

  1. Priprava osnove
    Zelenjavno osnovo segrej – mora biti topla, da ne ustavi kuhanja riža, ko jo dodajamo postopoma.

  2. Priprava brokolija
    Brokoli razdeli na manjše cvetke. Lahko jih blanširaš v vreli vodi za 2 minuti in nato ohladiš v ledeni vodi (za bolj živo zeleno barvo), ali pa jih dodaš rižoti surove – kar bo dalo bolj “zemeljski” okus.

  3. Praženje
    V večji ponvi stopi maslo. Dodaj drobno nasekljano čebulo in praži 3 minute, da postekleni. Nato dodaj sesekljan česen in riž. Praži 2 minuti, da riž postekleni in postane rahlo prosojen na robovih.

  4. Dodajanje tekočine
    Prilij vino – počakaj, da povre. Nato začni postopoma dodajati zelenjavno osnovo – zajemalko za zajemalko, vsakič ko riž tekočino vpije. Mešaj pogosto, da se škrob lepo sprošča in ustvari kremasta struktura.

  5. Dodaj brokoli
    Približno 10 minut po začetku kuhanja riža dodaj brokolijeve cvetke. Kuhaj še 10 minut, dokler riž ni kuhan “al dente”, brokoli pa mehak, a še rahlo čvrst.

  6. Zaključek
    Ko je rižota kuhana, ugasni ogenj in vmešaj parmezan, še malo masla (za svilnat učinek), sol in poper po okusu ter ščep muškatnega oreščka in limetino lupinco. Pokrij za minuto, da se okusi povežejo.

  7. Serviranje
    Postrezi takoj. Po želji dodaj sveže nariban parmezan.

Če želiš dodati beljakovine, lahko vmešaš žlico graha ali špinače tik pred koncem. Veganska različica? Maslo zamenjaj za olivno olje, parmezan pa za prehranski kvas ali rastlinsko alternativo.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo