Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Testenine z dimljeno slanino in grahom

Kremaste testenine z dimljeno slanino in grahom – popolna ideja za hitro kosilo v eni ponvi, pripravljeno v manj kot 30 minutah.
0
Realistična fotografija penne testenin v kremasti omaki z grahom, hrustljavo slanino in naribanim parmezanom na rustikalnem krožniku.

Sredina tedna kliče po tolažilnem obroku, ki ne zahteva veliko truda – in te testenine so točno to. Dimljena slanina ustvari bogato osnovo, grah doda svežino in teksturo, smetanasta omaka pa poveže vse v eno čudovito kremasto celoto. Pripravljeno v eni ponvi, z minimalno posodo in maksimalnim okusom!

Sestavine (za 2 osebe)

  • 200 g testenin (npr. peresniki)

  • 100 g dimljene slanine (upsss, lahzko uporabiš tudi kraško panceto)

  • 1 manjša čebula

  • 2 stroka česna

  • 150 g zamrznjenega graha

  • 150 ml smetane za kuhanje

  • 30 g naribanega parmezana

  • 1 žlica olivnega olja

  • sol in sveže mlet poper po okusu

  • ščep muškatnega oreščka

  • svež drobnjak za posip

Postopek priprave

  1. Skuhaj testenine
    V večjem loncu zavri slano vodo in skuhaj testenine po navodilih na embalaži. Ko so kuhane na “al dente”, jih odcedi (a prihrani približno 100 ml škrobne vode od kuhanja!).

  2. Priprava osnove
    Medtem ko se testenine kuhajo, v veliki ponvi segrej olje. Dodaj narezano slanino in jo na srednji temperaturi praži 4 minute, da postane hrustljava in izpusti nekaj maščobe.

  3. Dodaj čebulo in česen
    Slanini dodaj drobno nasekljano čebulo in praži 3 minute, nato vmešaj še sesekljan česen in grah. Praži še 3 minute, da pražena mešanica lepo zadiši.

  4. Ustvari omako
    Zmanjšaj temperaturo in v ponev vlij smetano. Dobro premešaj, da se poveže z okusi. Dodaj nariban parmezan, sol, poper in ščep muškatnega oreščka. Če je omaka pregosta, prilij nekaj prihranjene škrobne vode od testenin.

  5. Zadnji korak
    Kuhane testenine dodaj neposredno v ponev z omako. Dobro premešaj, da se testenine lepo obložijo. Pokrij za minuto, da se vse lepo poveže.

  6. Serviranje
    Postrezi takoj, posuj s svežim drobnjakom in še malo parmezana po vrhu lahko dodaš.

Namesto smetane lahko uporabiš kremni sir ali žlico mascarponeja za bolj svilnato strukturo. In če imaš doma limono, dodaj nekaj lupinice za osvežilno noto!

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo