Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Praznična hruškova pita z mandlji in medom

Praznična hruškova pita z mandlji in medom – krhko testo, mandljeva krema in sočne hruške v elegantni praznični sladici.

Čeprav je preprosta, ta pita deluje razkošno – krhko testo, mandljeva krema in mehke hruške, prelito z nežnim sijem medu. Okusi se popolno povežejo: oreškasta toplina mandljev, sočnost sadja in rahla karamelnata nota, ki naredi vsak grižljaj poseben.

To je ena tistih sladic, ki so čudovite že na pogled, še boljše pa naslednji dan, ko se okusi lepo prepojijo. Hruškovo pito postrezi mlačno, z žlico vaniljevega sladoleda ali medeno smetano. Če jo pripravljaš dan prej, jo pred postrežbo na hitro pogrej v pečici – tako bo znova dišala po praznikih.

Sestavine (za pekač Ø 26 cm)

Testo:

  • 250 g moke

  • 125 g hladnega masla

  • 80 g sladkorja v prahu

  • 1 rumenjak

  • 2–3 žlice hladne vode

  • ščepec soli

Mandljev nadev:

  • 100 g mletih mandljev

  • 80 g masla (sobne temperature)

  • 80 g sladkorja

  • 2 jajci

  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

  • 1 žlica moke

Ostalo:

  • 3–4 hruške (zrele, a čvrste)

  • 2 žlici medu

  • nekaj mandljevih lističev (za posip)

Postopek

1. Testo

Moko, sladkor in sol zmešaj v posodi, dodaj maslo in vgneti v drobljivo zmes.
Dodaj rumenjak in hladno vodo, da se testo poveže.
Zavij v folijo in postavi v hladilnik za 30 minut.

2. Mandljev nadev

Maslo in sladkor stepaj do penastega.
Dodaj jajci, vaniljo, moko in mlete mandlje ter premešaj v gladko kremo.

3. Sestavljanje pite

Pečico segrej na 180 °C.
Testo razvaljaj in obloži dno ter rob pekača.
Po dnu enakomerno razporedi mandljev nadev.
Hruške prereži na pol, odstrani sredico in nareži na tanke rezine. Položi jih v krogu po nadevu.
Premaži z medom in potresi z mandljevimi lističi.
Peci 35–40 minut, da pita dobi lepo zlato barvo.

FAQ

1. Katere hruške so najbolj primerne za pito?
Najboljše so zrele, a čvrste hruške, kot sta Viljamovka ali Conference. Med peko obdržijo obliko in ne spustijo preveč soka.

2. Ali lahko uporabim drugo vrsto oreščkov namesto mandljev?
Seveda. Odlično se obnesejo tudi lešniki ali orehi, ki dajo nekoliko bolj izrazit okus.

3. Kako preprečim, da se hruške med peko potopijo v nadev?
Mandljev nadev naj bo dovolj gost in enakomerno razporejen. Hruške rahlo pritisni v kremo, ne pregloboko.

4. Kako piti dodam več sijaja?
Takoj po peki jo premaži s tanko plastjo medu, segretega z žličko vode. Pita bo dobila lep lesk in še bolj poudarjeno aromo.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo