Praznični krožniki so pogosto bogati, težji in polni intenzivnih okusov. Prav zato takšna solata pride še toliko bolj do izraza. Sveža, barvita in ravno prav igriva, da jedi ne zasenči, ampak jih lepo uravnoteži. Hrustljavi orehi, rahlo grenak radič in nežna pomarančna vinagreta poskrbijo za svežino, ki jo ob praznikih vsi potrebujemo.
Ta solata je odlična kot priloga k pečenemu mesu, ribam ali vegetarijanskim jedem, hkrati pa dovolj zanimiva, da lahko stoji tudi samostojno. Če želiš še bolj prazničen videz, dodaj nekaj zrn granatnega jabolka ali tanke rezine hruške – majhen dodatek, velik učinek.
Tudi ta recept je del adventnega projekta KUHLA – Naj se blešči, kjer iščemo preproste, a premišljene jedi, ki pomagajo ustvariti praznično mizo brez stresa in nepotrebnega kompliciranja.
Sestavine (za 4 osebe)
-
120 g mlade špinače
-
1 mala glava radiča
-
1 manjša rdeča čebula
-
1 manjša kumara
-
2 pesti orehov
Pomarančni preliv
-
1 žlica medu
-
1 čajna žlička dijonske gorčice
-
sok 1 pomaranče
-
2 žlici oljčnega olja
-
sol in sveže mlet poper po okusu
Postopek priprave
-
Špinačo temeljito operi in dobro osuši. Radič očisti in natrgaj na manjše kose.
-
Rdečo čebulo nareži na tanke polmesece, kumaro pa na tanke rezine.
-
Orehe na hitro popraži v suhi ponvi, samo toliko, da zadišijo in postanejo rahlo hrustljavi.
-
V manjši skodelici zmešaj pomarančni sok, med, gorčico in oljčno olje. Začini s soljo in poprom ter dobro premešaj v gladko vinagreto.
-
V veliki skledi zmešaj špinačo, radič, kumaro in čebulo.
-
Tik pred serviranjem solato prelij z vinagreto in nežno premešaj.
-
Po vrhu potresi s toplimi praženimi orehi in takoj postrezi.

Ni komentarjev
Objavite komentar