Elegantna, a preprosta jed, ki na praznični mizi vedno naredi vtis. Mehko špinačno testo, slano-sladka šunka in kremni sir se povežejo v hladno predjed ali prigrizek, ki izgleda “wow”, a ne zahteva zapletenega dela.
Rolada je odlična izbira za božični večer, silvestrovo ali sproščen nedeljski brunch. Pripraviš jo lahko že dan prej – po počitku v hladilniku je še bolj kompaktna in okusna.
Za bolj praznični videz lahko v nadev dodaš drobno nasekljane suhe brusnice ali pistacije. Če želiš brez mesa, šunko preprosto zamenjaj s pečeno papriko ali dimljenim lososom.
Sestavine
Za biskvitno rolado:
-
200 g sveže mlade špinače
(ali 150 g zamrznjene, dobro odtajane in ožete) -
4 jajca
-
2 žlici moke
-
1 žlica kisle smetane ali grškega jogurta
-
1 čajna žlička soli
-
½ čajne žličke muškatnega oreščka (po želji)
-
½ pecilnega praška
-
sveže mleti poper
Za nadev:
-
200 g kremnega sira
(Philadelphia, mascarpone ali ABC) -
150 g šunke
(pršut, puranja ali klasična kuhana šunka – v rezinah) -
100 g naribanega sira
(gouda, edamec ali mozzarella) -
po želji: svež drobnjak, koper ali rukola
Postopek
Pečico segrej na 180 °C. Pekač obloži s papirjem za peko.
Špinačo na hitro poduši ali blanširaj, nato jo dobro odcedi in sesekljaj.
Jajca loči. Beljake stepi v trd sneg.
Rumenjake zmešaj s špinačo, moko, kislo smetano (ali jogurtom), soljo, poprom, muškatnim oreščkom in pecilnim praškom.
Nežno vmešaj sneg iz beljakov. Maso razporedi po pekaču v enakomeren sloj.
Peci 10–12 minut, da se biskvit rahlo dvigne in ni več moker na otip.
Še topel biskvit zvrni na svež papir za peko in ga rahlo zvij v rolado. Pusti, da se ohladi.
Ohlajen biskvit previdno odvij, premaži s kremnim sirom, posuj z naribanim sirom in prekrij s šunko.
Rolado čvrsto zvij, zavij v folijo in postavi v hladilnik za vsaj 1–2 uri.
Pred serviranjem nareži na rezine in postrezi.

Ni komentarjev
Objavite komentar