SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Lešnikova torta

Nasvet: lešnike lahko nadomestimo z mandeljni ; naredimo lahko tudi lešnikove kocke (biskvit spečemo v obliki pravokotnika, postopek nadaljujemo po receptu) ; sestavljen pravokotni biskvit glaziramo s čokolado in pred serviranjem narežemo na kocke - pred glaziranjem lahko narežemo na poljubne kocke ter vsako kocko posebej glaziramo s čokolado 
recept za torto, recept za čokoladno torto, recepti za sladice, lešnikova torta


recept
Biskvit…
7 jajc
7 žlic sladkorja
7 žlic moke tip 500
1 čajna žlička pecilnega praška
1 zavitek vanili sladkorja
0,10 kg celih lešnikov (5 žlic)
0,06 kg jedilne čokolade
Nadev…
0,80 l sladke smetane
5 žlic kakavovega kremnega namaza z lešniki (nugat)
2 žlice ruma
1 zavitek vanili sladkorja
0,10 kg celih lešnikov
0,06 kg jedilne čokolade
Preliv...
0,20 kg jedilne čokolade
3 žlice olja
pest lešnikov
1 zavitek vanili sladkorja



Odrežemo 5 kosov peki papirja ter na njih narišemo kroge premera 26 cm (pomagamo si z krožnikom).
Jajca in sladkor zmešamo v penasto maso (mešamo z električnim mešalnikom približno 9 minut na najvišji hitrosti).
Stepenim beljakom dodamo presejano moko in pecilni prašek ter s pomočjo kuhinjske metlice na rahlo umešamo. 
S pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo čokolado in lešnike (sestavine - biskvit), dodamo 1 zavitek vanili sladkorja ter premešamo.
Na pekač položimo peki papir, v krog ulijemo dve zajemalke (zajemalka 0,15 l) mase ter s pomočjo palete enakomerno razmažemo po krogu. 

Postopek ponovimo tudi na preostalih štirih odrezanih kosih peki papirja.

Debelina mase na peki papirju 0,5 cm.
Maso potrosimo z mleto mešanico (lešniki, čokolada, vanili sladkor)-(dobre dve žlice).
Maso s posipom pečemo v ogreti pečici na 210°C, 7 minut.

Pečene biskvite polagamo en na drugega.
V posodi stepemo sladko smetano.
Stepeni sladki smetani dodamo mlete lešnike (zmeljemo grobo), kakavov kremni namaz z lešniki, rum, vanili sladkor, jedilno čokolado (stopimo nad soparo).
Sestavine s pomočjo električnega mešalnika dobro premešamo.
Pečenemu biskvitu odstranimo peki papir ter ga položimo na jekleno ali leseno desko tako da vidimo posip.
Na biskvit stresemo dobre tri žlice nadeva ter s pomočjo palete enakomerno razmažemo.

Na namazan biskvit položimo nov biskvit tako, da vidimo posip.
Postopek ponavljamo, da porabimo vseh pet biskvitov.
Na koncu sestavljene plasti biskvita zmažemo z nadevom (povrhu in ob strani) ter položimo v hladilnik za pol ure.
Nad soparo stopimo jedilno čokolado z dodatkom olja.

Olje dodamo čokoladi zato, da dobimo čokoladni sij.

S stopljeno čokolado prelijemo sestavljen biskvit ter s pomočjo palete razmažemo čokolado po celotni površini.

Vrh torte potrosimo s celimi lešniki ter vanili sladkorjem.

Torto položimo v hladilnik počivati vsaj za eno uro in pol.

alergeni

Prostor za komentar
  • Blogger Komentar preko Blogerja
  • Facebook Komentar preko Faceboka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

1 komentar :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]