Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hruškina torta s sezamom

Na koncu mojega prazničnega menija se znašla hruškina torta, a "dvorni preizkuševalci" le sporočajo "božansko".
zahtevnost
35 minut

Sestavine za pekač premera 26 cm oz. za dva s premerom 13,5 cm
za BISKVIT potrebujete:
3 jajca
3 zvrhane žlice kristalnega sladkorja
3 zvrhane žlice moke, tip 500
3 žlice sezamovih semen
3 žlice mletega sladkorja
za HRUŠKINO KREMO potrebujete:
ena konzerva hruškovga kompota (bruto 820 g ; plod 420 g)
0,20 l sladke smetane
2 žlice kristalnega sladkorja
en zavitek vanili sladkorja (10 g)
želatino v listih, za pol litra tekočine (6 kom)
OSTALO
0,15 l sladke smetane
2 žlice sezamovih semen

PREDPRIPRAVA
- beljake ločite od rumenjakov
- odrežete kos peki papirja, na katerega zarišete krog (premer naj bo manjši za 1 centimeter od dna pekača za torto) in pas višine pekača za torto (širina pasu v višini pekača- 5 cm, dolžina pasu - klasični pekač za torto cca 70 cm, ali dva po 35 cm)
PRIPRAVA
Beljake stepete do polovic, nato postopoma dodajate kristalni sladkor ter stepate toliko časa, da nastane trd sneg.
Stepenim beljakom dodate rumenjake in s pomočjo kuhinjske metlice dobro premešate.

Nato beljakom na rahlo umešate še moko.
S pomočjo dreserne vrečke nabrizgate biskvitno zmes v začrtan krog in pas.

NASVET ZA BRIZGANJE
- krog: začnete na sredini in brizgate v smeri urinega kazalca, do zunanjega roba
- pas: brizgate palčke, eno poleg druge v višini pasu

Nabrizgano testo posujete z mletim sladkorjem in semeni sezama.
Pekač z biskvitom postavite v ogreto pečico na 185°C, za 9 minut.
Pečene podloge pustite, da se ohladijo, a nato odstranite peki papir.

Biskvitne dele (tisto stran, ki se je držala peki papirja) za torto namočite s sokom kompota.
Tortni pekač obložite z namočenim biskvitom.

POSTOPEK
1. stranico pekača obložite z biskvitnim pasom, tako da se stran s sezamom drži stranice
2. biskvitno dno položite v pekač, tako da je stran s sezamom obrnjena proti dnu pekača

Vložene hruške (polovica hrušk) narežete na manjše koščke in z njimi potrosite obložen pekač.
PRIPRAVA KREME
Polovico hrušk s kompota, s pomočjo paličnega mešalnika, zmeljete ter stresete v litersko merico.
Zmletim hruškam prilijete sladko smetano ter do merice za pol litra, prilijete še sok s kompota.

Vsebino litrske merice ulijete v kozico, dodate kristalni in vanili sladkor ter zavrete.
Ko tekočina zavre, ugasnete dovod toplotne energije in postopoma umešavate ožete liste želatine, ki ste jih namakali v hladni vodi pet minut. 
Ko se želatina razpusti, s tekočo kremo zalijete notranjost biskvita. Tako pripravljeno torto postavite v hladilnik, da se krema strdi (najbolje čez noč).
Vrh strjene torte okrasite s stepeno smetano.
Pred serviranjem torto potrosite še s praženimi semeni sezama.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo