Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Stebelna zelena - zdrav prigrizek

ZELENA - STEBELNA ZELENA - PRIGRIZEK - OZIMNICA: Zdrav prigrizek ali kot ozimnica!


Zdrav prigrizek ali kot ozimnica!
Današnji prispevek in recepturo posvečam zelenjavi, ki spada med moje najljubše. 👌😋 Poznamo gomoljno, stebelno in listno zeleno. Prva rodi odebeljene gomolje, pri stebelni zeleni uživamo mesnata sočna stebla, a listnata je dišavnica s katero začinimo jedi. Mojim enolončnicam se gomolj skoraj nikoli ne izogne. Tudi goveje juhe si ne predstavljam brez njega, a odličnega okusa je tudi kot pire... 😋😍 Vse pogosteje se v moji kuhinji "znajde" 😉 stebelna zelena, ki jo uporabljam kot dodatek solatam... Ena najljubših mi pa je v kombinaciji s salso iz paradižnika (mesnat in zrel paradižnik, sol, poper, limonin sok, bazilika).
Značilen okus zeleni dajejo eterična olja iz terpenov. Delujejo antikancerogeno, pomirjujoče in po nekaterih zapisih deluje kot pomočnik pri nespečnosti in stresu. Največ zdravilnih snovi iz zelene dobimo v telo, če jo uživamo presno ali v obliki svežega soka. Zelena je tudi odličen dodatek raznovrstnim solatam, na primer skupaj z jabolki in rozinami. Vsebuje tudi nekaj oksalne kisline, zato  se odlično ujame z  jedmi iz sira, smetane, skute...
 1 šop stebelne zelene
500 ml belega balzamičnega kisa
100 ml alkoholnega kisa
200 ml vode
In še začimbe…
2 čajni žlici soli
10 brinovih jagod
⅓ čajne žlice grobo mletega čilija
10 zrnov tri barvnega popra
10 klinčkov
10 listov rdeče bazilike
ALI STE VEDELI? Listnata zelena je uvrščena v skupino 14-ih alergenov.
Stebelno zeleno operemo, osušimo in narežemo na manjše kose. Kose zelene nato položimo v dva kozarca, po 800 ml. Na vrh položimo po nekaj listov rdeče bazilike.
V kozico nalijemo beli balzamični kis, alkoholni kis in vodo. Dodamo začimbe (sol, brinove jagode, čili, zrna tri barvnega popra, klinčki). Zavremo.
S pripravljenim kisnim prevretkom prelijemo zeleno v kozarcu. Kozarca hermetično zapremo in pustimo, da se vsebina ohladi.
Servirate lahko takoj ko se ohladi! Preverjeno - odlično se poda k mešanemu siru ob pivu...

1
( Hide )
  1. Thank you for sharing this article. Vasu Medical Group is specialize in Internal Medicine and Primary Care Medicine,hypertension, diabetes, asthma, emphysema, heart disease, migraine headaches. We strive to know your health concerns, over the years, in-depth and personally. visit http://vasumedical.com/

    OdgovoriIzbriši

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo