Za četrtek si privoščimo jed, ki jo lahko pripraviš iz osnovne zaloge in sezonske zelenjave. Sveže bučke, korenje in kremasta feta sirček ustvarijo popoln trio, ki se v eni ponvi spremeni v slasten, barvit in hranljiv obrok – brez kompliciranja!
Sestavine (za 2 osebe)
-
180 g dolgozrnatega riža
-
1 manjša bučka
-
1 večje korenje
-
1 manjša čebula
-
1 strok česna
-
70 g feta sira
-
2 žlici olivnega olja
-
½ žličke timijana
-
600 ml zelenjavne osnove ali vode + jušna zelenjavna kocka
-
sol in poper po okusu
-
svež peteršilj za posip
Postopek priprave
-
Priprava zelenjave
Bučko in korenje nareži na tanke polmesece. Čebulo in česen drobno sesekljaj. -
Praženje
V večji ponvi segrej olje. Dodaj čebulo in praži 3 minute, nato dodaj česen, bučko in korenje. Praži še 5 minut, da se zelenjava rahlo zmehča. -
Dodaj riž in začimbe
Vmešaj riž in začimbe (timijan, sol, poper). Praži 1 minuto, da se riž rahlo zastekleni, nato prilij zelenjavno osnovo. -
Kuhanje
Kuhaj na srednjem ognju, delno pokrito, približno 18 minut oz. dokler riž ni kuhan. Po potrebi dodaj še malo vode. -
Zaključek
Ko je riž kuhan in tekočina skoraj povreta, vmešaj nadrobljeno feto. Odstavi z ognja, pokrij za 3 minute in pusti, da se okusi povežejo. -
Serviranje
Postrezi toplo, potresi s svežim peteršiljem in postrezi s skledico solate ali jogurtovo omako.
Za več beljakovin dodaj žlico kuhane čičerike ali pest zamrznjenega graha. Če ti ostane – super tudi za naslednji dan kot hladna riževa solata!
Ni komentarjev
Objavite komentar