Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Jagodno-pistacijevi princes krofki

Prefinjeni jagodno-pistacijevi princes krofki s hrustljavim crumble pokrovčkom, nežno jagodno kremo in kapljicami bele čokolade. Popolna sladica za...
0

Jagode + pistacije = ljubezen na prvo žlico. Če bi me kdo vprašal, katera sladica diši po poletju in razkošju hkrati, bi brez razmišljanja rekel – princes krofki. Ampak ne kar tako, ti so nekaj posebnega: zračno testo z nežno hrustljavo pistacijevo kapico in bogata, sadna krema iz svežih jagod, ki ne potrebuje dodatnih pojasnil.

Štiri jagodno-pistacijevi princes krofki z rožnato kremo, koščki svežih jagod, zapečenim pistacijevim crumble pokrovčkom, belo čokolado in nasekljanimi pistacijami, postavljeni na marmornato podlago

Ta sladica je kot nedeljsko popoldne na terasi, kot prva sveža jagoda z vrta, kot »uh, a to si ti spekel?«. Rahli, sočni, nežni, ampak s karakterjem. In brez skrbi – čeprav izgledajo kot iz izložbe dobre francoske slaščičarne, jih z malo potrpežljivosti in pravimi navodili z lahkoto pripraviš doma.

Sestavine

Za pistacijev crumble

  • 200 g moke

  • 60 g sladkorja

  • 60 g pistacij

  • 150 g masla

  • 1 čajna žlica zelene jedilne barve

  • ščepec soli

Za paljeno testo

  • 230 ml polnomastnega mleka

  • 150 g nesoljenega masla

  • 60 g sladkorja

  • ščepec soli

  • 200 g moke

  • 4 jajca

Za jagodno kremo

  • 150 g jagod

  • 240 g sladke smetane za stepanje

  • 100 g bele čokolade

Za dekoracijo

  • bela čokolada

  • grobo sesekljane pistacije

Postopek priprave

1. Pistacijev crumble (prelivna plošča)

  1. Moko, sladkor, pistacije in ščepec soli daj v kuhinjski robot in zmiksaj v fino zmes.

  2. Dodaj maslo, jedilno barvo in z rokami zmešaj v drobljivo testo.

  3. Testo razvaljaj med dvema listoma papirja za peko na tanko in izreži kroge premera približno 3cm.

  4. Postavi v zamrzovalnik za približno 30 minut.

2. Paljeno testo

  1. V kozici zavri mleko, maslo, sladkor in ščepec soli.

  2. Dodaj moko in neprestano mešaj, dokler ne dobiš zelo goste mase – takoj ko se na dnu kozice naredi belkasta plast in odstopa od kozice, je testo pripravljeno.

  3. Preloži v posodo stoječega mešalnika in mešaj na nizki hitrosti 3–4 minute, da se zmes nekoliko ohladi.

  4. Dodajaj jajca eno po eno in vsakič dobro premešaj, da se povežejo v gladko zmes.

3. Oblikovanje in peka

  1. Pečico segrej na 185 °C.

  2. Maso iz paljenega testa nadevaj v slaščičarsko vrečko z okroglim nastavkom.

  3. Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgaj krofke premera približno 3 cm – med njimi naj bo dovolj prostora.

  4. Na vsakega položi krog iz zamrznjenega pistacijevega crumblesa.

  5. Peci približno 35 minut, oziroma do zlato rjave barve. Pusti, da se popolnoma ohladijo.

4. Jagodna krema

  1. Jagode zmešaj v pire.

  2. Belo čokolado nalomi na manjše koščke in stopi nad vodno kopeljo.

  3. Ko je čokolada stopljena, jo počasi zmešaj z jagodnim pirejem in pusti, da se nekoliko ohladi (približno 5 minut).

  4. Smetano stepi in jo s kuhinjsko metlico nežno vmešaj v jagodno kremo.

  5. Kremo prestavi v slaščičarsko vrečko in hrani v hladilniku do uporabe.

5. Sestavljanje

  1. Vsak princes krofek previdno prereži na polovico.

  2. Spodnji del napolni z jagodno kremo, dodaj nekaj na kocke narezanih svežih jagod.

  3. Pokrij z zgornjo polovico, pokapaj z stopljeno belo čokolado in okrasi z nasekljanimi pistacijami.

Če so jagode zelo vodene, jih pred miksanjem malo osušite s papirnato brisačo – tako bo krema bolj čvrsta in obstojna.

In ja – v receptu se zdi vse kot iz slaščičarske akademije, ampak brez panike. V resnici gre za zelo simpatično zlaganko: najprej crumble, potem princeske, nato jagodna krema, in na koncu – čarovnija. Vse skupaj je mogoče narediti tudi brez velikega »šminka«, rezultat pa bo še vedno navdušil.

Če imaš jagode, pistacije in malo dobre volje – greva!

PREKMURSKE PALČKE
Izpostavljeno 🔥

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije.

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo