Jagode + pistacije = ljubezen na prvo žlico. Če bi me kdo vprašal, katera sladica diši po poletju in razkošju hkrati, bi brez razmišljanja rekel – princes krofki. Ampak ne kar tako, ti so nekaj posebnega: zračno testo z nežno hrustljavo pistacijevo kapico in bogata, sadna krema iz svežih jagod, ki ne potrebuje dodatnih pojasnil.
Ta sladica je kot nedeljsko popoldne na terasi, kot prva sveža jagoda z vrta, kot »uh, a to si ti spekel?«. Rahli, sočni, nežni, ampak s karakterjem. In brez skrbi – čeprav izgledajo kot iz izložbe dobre francoske slaščičarne, jih z malo potrpežljivosti in pravimi navodili z lahkoto pripraviš doma.
Sestavine
Za pistacijev crumble
-
200 g moke
-
60 g sladkorja
-
60 g pistacij
-
150 g masla
1 čajna žlica zelene jedilne barve
-
ščepec soli
Za paljeno testo
-
230 ml polnomastnega mleka
-
150 g nesoljenega masla
-
60 g sladkorja
-
ščepec soli
-
200 g moke
-
4 jajca
Za jagodno kremo
-
150 g jagod
-
240 g sladke smetane za stepanje
-
100 g bele čokolade
Za dekoracijo
bela čokolada
-
grobo sesekljane pistacije
Postopek priprave
1. Pistacijev crumble (prelivna plošča)
-
Moko, sladkor, pistacije in ščepec soli daj v kuhinjski robot in zmiksaj v fino zmes.
-
Dodaj maslo, jedilno barvo in z rokami zmešaj v drobljivo testo.
-
Testo razvaljaj med dvema listoma papirja za peko na tanko in izreži kroge premera približno 3cm.
-
Postavi v zamrzovalnik za približno 30 minut.
2. Paljeno testo
-
V kozici zavri mleko, maslo, sladkor in ščepec soli.
-
Dodaj moko in neprestano mešaj, dokler ne dobiš zelo goste mase – takoj ko se na dnu kozice naredi belkasta plast in odstopa od kozice, je testo pripravljeno.
-
Preloži v posodo stoječega mešalnika in mešaj na nizki hitrosti 3–4 minute, da se zmes nekoliko ohladi.
-
Dodajaj jajca eno po eno in vsakič dobro premešaj, da se povežejo v gladko zmes.
3. Oblikovanje in peka
-
Pečico segrej na 185 °C.
-
Maso iz paljenega testa nadevaj v slaščičarsko vrečko z okroglim nastavkom.
-
Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgaj krofke premera približno 3 cm – med njimi naj bo dovolj prostora.
-
Na vsakega položi krog iz zamrznjenega pistacijevega crumblesa.
-
Peci približno 35 minut, oziroma do zlato rjave barve. Pusti, da se popolnoma ohladijo.
4. Jagodna krema
-
Jagode zmešaj v pire.
-
Belo čokolado nalomi na manjše koščke in stopi nad vodno kopeljo.
-
Ko je čokolada stopljena, jo počasi zmešaj z jagodnim pirejem in pusti, da se nekoliko ohladi (približno 5 minut).
-
Smetano stepi in jo s kuhinjsko metlico nežno vmešaj v jagodno kremo.
-
Kremo prestavi v slaščičarsko vrečko in hrani v hladilniku do uporabe.
5. Sestavljanje
-
Vsak princes krofek previdno prereži na polovico.
-
Spodnji del napolni z jagodno kremo, dodaj nekaj na kocke narezanih svežih jagod.
-
Pokrij z zgornjo polovico, pokapaj z stopljeno belo čokolado in okrasi z nasekljanimi pistacijami.
Če so jagode zelo vodene, jih pred miksanjem malo osušite s papirnato brisačo – tako bo krema bolj čvrsta in obstojna.
In ja – v receptu se zdi vse kot iz slaščičarske akademije, ampak brez panike. V resnici gre za zelo simpatično zlaganko: najprej crumble, potem princeske, nato jagodna krema, in na koncu – čarovnija. Vse skupaj je mogoče narediti tudi brez velikega »šminka«, rezultat pa bo še vedno navdušil.
Če imaš jagode, pistacije in malo dobre volje – greva!

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije.
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar