🎉 🇸🇮 Prekmurske palčke – sladica za praznovanje Slovenije!
Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije
Hrustljave ocvrte palčke, po navdihu španskih churrosov, v dveh različicah: z makom in z orehi. Postrežene z dvema omakama – sadno-jabolčno in kremasto-skutno – so igriva, sladka in zelo "slovenska" sladica, ki združuje okusne plasti prekmurske gibanice v zabavno obliko za pomakanje.
Sestavine za palčke (za 4–6 oseb)
Osnovno testo
-
250 ml vode
-
50 g masla
-
1 žlica sladkorja
-
ščep soli
-
150 g gladke moke
-
2 jajci
-
olje za cvrtje
Dodatek za makove palčke
-
40 g mletega maka
-
1 žlica mleka
-
½ žličke limonine lupinice
Dodatek za orehove palčke
-
40 g mletih orehov
-
1 žlica sladke smetane
-
½ žličke cimeta
Sestavine za jabolčno omako
-
2 večji jabolki
-
1 žlica sladkorja
-
1 žlička limoninega soka
1 žlička nastrgane limonine lupine
-
ščep cimeta
-
voda po potrebi (odvisno od vrste jabolk, 1–2 žlici)
Sestavine za skutno omako
-
150 g pasirane skute
-
1 žlica medu
-
1 žlička vaniljeve paste
2 žlici kisle smetane
kapljica ruma
Priprava palčk
-
Skuhaj osnovno testo
V loncu zavri vodo z maslom, sladkorjem in soljo. Ko zavre, naenkrat vsuj moko. Mešaj z leseno kuhalnico, dokler ne dobiš enotne, gladke mase, ki se loči od sten lonca. Odstavi. Ohladi 5 minut. -
Dodaj jajci
V mlačno testo stepaj eno po eno jajce, dokler masa ni gladka in sijoča. -
Razdeli testo na dva dela
– V en del vmešaj mak, mleko in limonino lupinico.
– V drugi del vmešaj orehe, smetano in cimet. -
Napravi palčke
Testo naloži v dresirno vrečko z nazobčanim nastavkom. Na papir za peko nabrizgaj palčke dolžine 8 cm. -
Ocvri
V globoki ponvi segrej olje (175 °C) in palčke ocvri do zlato rjave barve (3 minute na vsaki strani). Odcedi na papirnati brisački.
Priprava jabolčne omake
Jabolka olupi, odstrani peščke in nareži na kocke. Daj v kozico s sladkorjem, cimetom in limoninim sokom in lupinico. Kuhaj 15 minut, da se zmehčajo. Po potrebi dodaj malo vode. S paličnim mešalnikom zmešaj v gladek pire.
Priprava skutne omake
V skledi zmešaj skuto, med, kislo smetano, vaniljo in ruma. Dobro premešaj v gladko kremo.
Prekmurske palčke postrezi razdeljene na dve skupini – makove in orehove – ob dveh majhnih skledicah z omakama. Posuj s sladkorjem v prahu in dodaj slovensko zastavico za prazničen pridih 🇸🇮✨

Gostilna iz 90-ih, natakar s pivom in ribji file, ki ga nisem naročil
Poglej, če ti sede 🧐
Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar