Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Prekmurske palčke

Prekmurske palčke – slovenska sladica po navdihu churrosov, z makom in orehi ter dvema omakama za pomakanje. Popolna izbira za praznovanja in ...
0

 🎉 🇸🇮 Prekmurske palčke – sladica za praznovanje Slovenije!

Prekmurske palčke z makom in orehi, postrežene na krožniku z jabolčno in skutno omako, okrašene z drobtinami in slovensko zastavico

Moderen poklon slovenski tradiciji ob 34. rojstnem dnevu Slovenije

Hrustljave ocvrte palčke, po navdihu španskih churrosov, v dveh različicah: z makom in z orehi. Postrežene z dvema omakama – sadno-jabolčno in kremasto-skutno – so igriva, sladka in zelo "slovenska" sladica, ki združuje okusne plasti prekmurske gibanice v zabavno obliko za pomakanje.

Sestavine za palčke (za 4–6 oseb)

Osnovno testo

  • 250 ml vode

  • 50 g masla

  • 1 žlica sladkorja

  • ščep soli

  • 150 g gladke moke

  • 2 jajci

  • olje za cvrtje

Dodatek za makove palčke

  • 40 g mletega maka

  • 1 žlica mleka

  • ½ žličke limonine lupinice

Dodatek za orehove palčke

  • 40 g mletih orehov

  • 1 žlica sladke smetane

  • ½ žličke cimeta

Sestavine za jabolčno omako

Sestavine za jabolčno omako

  • 2 večji jabolki

  • 1 žlica sladkorja

  • 1 žlička limoninega soka

  • 1 žlička nastrgane limonine lupine

  • ščep cimeta

  • voda po potrebi (odvisno od vrste jabolk, 1–2 žlici)

Sestavine za skutno omako

  • 150 g pasirane skute

  • 1 žlica medu 

  • 1 žlička vaniljeve paste 

  • 2 žlici kisle smetane 

  • kapljica ruma

paljeno testo

Priprava palčk

  1. Skuhaj osnovno testo
    V loncu zavri vodo z maslom, sladkorjem in soljo. Ko zavre, naenkrat vsuj moko. Mešaj z leseno kuhalnico, dokler ne dobiš enotne, gladke mase, ki se loči od sten lonca. Odstavi. Ohladi 5 minut.

  2. Dodaj jajci
    V mlačno testo stepaj eno po eno jajce, dokler masa ni gladka in sijoča.

  3. Razdeli testo na dva dela
    – V en del vmešaj mak, mleko in limonino lupinico.
    – V drugi del vmešaj orehe, smetano in cimet. 

    brizganje kuhanega testa za sladice

  4. Napravi palčke
    Testo naloži v dresirno vrečko z nazobčanim nastavkom. Na papir za peko nabrizgaj palčke dolžine 8 cm.

  5. Ocvri
    V globoki ponvi segrej olje (175 °C) in palčke ocvri do zlato rjave barve (3 minute na vsaki strani). Odcedi na papirnati brisački.

Priprava jabolčne omake

Jabolka olupi, odstrani peščke in nareži na kocke. Daj v kozico s sladkorjem, cimetom in limoninim sokom in lupinico. Kuhaj 15 minut, da se zmehčajo. Po potrebi dodaj malo vode. S paličnim mešalnikom zmešaj v gladek pire.

Priprava skutne omake

V skledi zmešaj skuto, med, kislo smetano, vaniljo in ruma. Dobro premešaj v gladko kremo.

Prekmurske palčke postrezi razdeljene na dve skupini – makove in orehove – ob dveh majhnih skledicah z omakama. Posuj s sladkorjem v prahu in dodaj slovensko zastavico za prazničen pridih 🇸🇮✨

Ocena
POGLEJ PREDNO GREŠ NA MORSKI IZLET V IZOLO!

Gostilna iz 90-ih, natakar s pivom in ribji file, ki ga nisem naročil

Poglej, če ti sede 🧐
HITRA KOSILA
Hitra kosila končana v manj kot 30-ih minutah!

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo