Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Okusi – sladko, kislo, slano, grenko … in ti si rekel, da si nekompliciran jedec?

Kaj pomenijo osnovni okusi: sladko, kislo, slano, grenko? Spoznaj njihove lastnosti, vlogo pri kuhanju in kako jih med seboj usklajuješ.
0
Vse se začne z ugrizom. Prvi stik hrane z jezikom in že možgani prižgejo alarme: Mmmm, tole je slano! ali pa Ufff, tole je čist preveč grenko, a je to zdravilo?

Ne glede na to, ali si foodijev entuziast, ali pa človek, ki poje vse, kar ne pobegne s krožnika, obstaja ena stvar, ki nas povezuje: okusi.

Štiri srebrne žlice na leseni deski, vsaka z enim osnovnim okusom: sladkor, limona, sol in kakavova zrna – simbolni prikaz osnovnih okusov

Danes se lotevam štirih osnovnih okusov: sladko, kislo, slano in grenko. (Umami si pustimo za kdaj drugič, ker bi rabil svoj...)

SLA-DKO: ko ti je življenje torta

Sladko je comfort food, je varnost, je tisti “mmm” ob prvi žlici domače marmelade ali ob ugrizu v vroč štrudl. Naši možgani ljubijo sladko – že od malih nog, ker je povezan s kalorijami in energijo (beri: preživetje!).

Kdaj ga začutimo:
– med sladkanjem z jagodami, medom, sladoledom ali čokoladnim ganašem,
– pri kakšni zelenjavi (korenje, buča),
– ali pa med lažjo sladkobo – recimo v mleku.

Če želiš jed zaokrožiti, vedno dodaj ščepec sladkega – tudi v slani omaki ali solati. Balans!


KIS-LO: ko te stisne, a v dobrem smislu

Kislo je tisti "uuuh" trenutek, ko se ti obraz malce stisne, ampak potem pride tista osvežilna eksplozija. Je budi-spomin-na-poletje-na-morski-solati okus. Kislo prebudi apetit.

Kje se skriva:
– v limoni, limeti, kisu, fermentiranih zadevah (kislo zelje, kimči),
– v jogurtu ali kisli smetani,
– v kislih bonbonih, ki jih otroci obožujejo.

Uporabi, kadar želiš: jed dvigniti. Dodaj nekaj kapljic limone čez pečeno ribo ali kis čez pečeno rdečo peso in boš videl razliko.


SLANO: tisto, kar zadevo naredi “mmm, še!”

Slano ni samo sol. Slano je o ja, zdaj ima okus! Je bistvo, osnova. Brez slanega so vse jedi kot vtičnica brez elektrike – prisotna, ampak neuporabna.

Kje ga najdeš:
– v soli, seveda,
– v slanih sirovih, maslu, sojini omaki, panceti, jušnih osnovah,
– v olivah, slanih oreščkih, ali pa ko kdaj po nesreči poližeš dlan po pripravi rib.

Slano poudari vse druge okuse – ampak ne pretiravat. Tanka meja med “dobro začinjeno” in “kaj pa je to, Atlantik?”


GREN-KO: okus, ki ga odrasteš

Grenko je najtežji okus za vzljubit. Včasih ga zavrnemo, kot zavrnemo zrelost: "to ni zame". Ampak če ga znaš uporabljat, doda globino. Doda karakter. Doda… resnico.

Kje se skriva:
– v rukoli, radiču, grenivki, kavi, temni čokoladi,
– v artičokah, pelinu, celo v pivu.

Grenko ne pomeni neprijetno. Daj rukolo v sendvič, naredi radič na žaru z balzamičnim kisom – in glej, kako grenko postane oh kako dobro!.


Kako kombinirati?

Naj ti bo krožnik paleta, ti pa slikar!

  • Sladko + kislo = sadna solata s pomarančnim sokom

  • Slano + sladko = slan karamelen preliv ali fige s pršutom

  • Grenko + kislo = solata iz radiča z limoninim prelivom

  • Slano + grenko + kislo + malo sladko = pravi mojstrski balans (pomisli: pečen radič z orehi, medom in sirom)

Če veš, kaj čuti tvoj jezik, boš kuhal bolje – brez kompliciranja.
Okusi so kot dobre zgodbe: malo sladkega, malo grenkega, nekaj ostrine in ščepec nepričakovanega.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo