Ne glede na to, ali si foodijev entuziast, ali pa človek, ki poje vse, kar ne pobegne s krožnika, obstaja ena stvar, ki nas povezuje: okusi.
Danes se lotevam štirih osnovnih okusov: sladko, kislo, slano in grenko. (Umami si pustimo za kdaj drugič, ker bi rabil svoj...)
SLA-DKO: ko ti je življenje torta
Sladko je comfort food, je varnost, je tisti “mmm” ob prvi žlici domače marmelade ali ob ugrizu v vroč štrudl. Naši možgani ljubijo sladko – že od malih nog, ker je povezan s kalorijami in energijo (beri: preživetje!).
Kdaj ga začutimo:
– med sladkanjem z jagodami, medom, sladoledom ali čokoladnim ganašem,
– pri kakšni zelenjavi (korenje, buča),
– ali pa med lažjo sladkobo – recimo v mleku.
Če želiš jed zaokrožiti, vedno dodaj ščepec sladkega – tudi v slani omaki ali solati. Balans!
KIS-LO: ko te stisne, a v dobrem smislu
Kislo je tisti "uuuh" trenutek, ko se ti obraz malce stisne, ampak potem pride tista osvežilna eksplozija. Je budi-spomin-na-poletje-na-morski-solati okus. Kislo prebudi apetit.
Kje se skriva:
– v limoni, limeti, kisu, fermentiranih zadevah (kislo zelje, kimči),
– v jogurtu ali kisli smetani,
– v kislih bonbonih, ki jih otroci obožujejo.
Uporabi, kadar želiš: jed dvigniti. Dodaj nekaj kapljic limone čez pečeno ribo ali kis čez pečeno rdečo peso in boš videl razliko.
SLANO: tisto, kar zadevo naredi “mmm, še!”
Slano ni samo sol. Slano je o ja, zdaj ima okus! Je bistvo, osnova. Brez slanega so vse jedi kot vtičnica brez elektrike – prisotna, ampak neuporabna.
Kje ga najdeš:
– v soli, seveda,
– v slanih sirovih, maslu, sojini omaki, panceti, jušnih osnovah,
– v olivah, slanih oreščkih, ali pa ko kdaj po nesreči poližeš dlan po pripravi rib.
Slano poudari vse druge okuse – ampak ne pretiravat. Tanka meja med “dobro začinjeno” in “kaj pa je to, Atlantik?”
GREN-KO: okus, ki ga odrasteš
Grenko je najtežji okus za vzljubit. Včasih ga zavrnemo, kot zavrnemo zrelost: "to ni zame". Ampak če ga znaš uporabljat, doda globino. Doda karakter. Doda… resnico.
Kje se skriva:
– v rukoli, radiču, grenivki, kavi, temni čokoladi,
– v artičokah, pelinu, celo v pivu.
Grenko ne pomeni neprijetno. Daj rukolo v sendvič, naredi radič na žaru z balzamičnim kisom – in glej, kako grenko postane oh kako dobro!.
Kako kombinirati?
Naj ti bo krožnik paleta, ti pa slikar!
-
Sladko + kislo = sadna solata s pomarančnim sokom
-
Slano + sladko = slan karamelen preliv ali fige s pršutom
-
Grenko + kislo = solata iz radiča z limoninim prelivom
-
Slano + grenko + kislo + malo sladko = pravi mojstrski balans (pomisli: pečen radič z orehi, medom in sirom)
Če veš, kaj čuti tvoj jezik, boš kuhal bolje – brez kompliciranja.
Okusi so kot dobre zgodbe: malo sladkega, malo grenkega, nekaj ostrine in ščepec nepričakovanega.
Ni komentarjev
Objavite komentar