GOTOVO JE NOVO: Slana pita iz njokov in jajčevcev
Včasih ti življenje v roke porine zavitek njokov in ti reče: naredi nekaj drugačnega. No, jaz sem jih zmečkal – dobesedno – in iz njih spekel slano pito. Mehka plast iz njokove osnove, vmes poletna kombinacija jajčevca, paradižnika in sveže bazilike, vse skupaj pa zaključeno z zapečeno mocarelo. Takoj po peki izgleda noro dobro – ampak šele ko odrežeš prvi kos, ti je jasno, da si ustvaril nekaj prav posebnega. Ne rabiš testa, ni treba mesiti – samo zlagaš, pečeš in uživaš.
Ta recept je pravi dokaz, da je včasih dovolj samo en pametno izbran artikel in malo domišljije. In veš kaj? Gotovo je res novo.
Sestavine
Gotovo je novo izdelek
-
1 zavitek krompirjevih njokov s skuto (1 kg)
Ostale sestavine
-
1 jajčevec
-
1 večji paradižnik
-
2 vejici sveže bazilike
-
100 g ribane mocarele
Začimbe in maščoba
-
sol in poper po okusu
-
olivno olje
Postopek priprave
-
Njoki: Njoke skuhaj po navodilih na embalaži. Preden jih odcediš, shrani malo tekočine od kuhanja. Nato jih z vilico pretlačiš v gladko, mazljivo zmes. Če je pregosto, dodaš malo tiste shranjene tekočine.
-
Jajčevec: Nareži ga na tanke rezine, začini s soljo in poprom ter pokapaj z olivnim oljem. Rezine na hitro popeci z obeh strani, da dobijo barvo.
-
Paradižnik: Nareži ga na tanke kolobarje.
-
Zlaganje: Pekač premaži z oljem in vanj razporedi polovico njokove zmesi. Nato plast po plast enakomerno zlagaj: nekaj rezin popečenih jajčevcev, paradižnika in listkov bazilike. Potresi z malo mocarele. Dodaj preostanek njokove mase, ki jo razporedi čez celotno površino. Na vrh enakomerno razporedi preostanek jajčevcev, paradižnika in bazilike ter vse skupaj zaključi z naribano mocarelo.
-
Peka: Peči 32 minut pri 185 °C. Ko je pita pečena, jo pusti nekaj minut stati, da se stabilizira – potem jo lepo režeš.
🔁 Če narediš, povej kako ti je ratalo. A si za? #gotovojenovo
KUHLA
Če klikneš, potem najbrž že veš...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar