Ta recept je del adventnega sklopa KUHLA – Naj se blešči, kjer v decembrskih dneh nastajajo jedi, ki so tople, preproste in ravno prav praznične.
Kremna zimska zelenjavna juha z belim vinom je mehka, topla in izjemno nežna. Poveže sladkobo korenja, aromo pora in toplino belega vina, vse skupaj pa zaokroži kremasta tekstura, ki deluje elegantno, a domače. To je juha, ki se odlično poda kot uvod v praznično kosilo ali kot samostojen obrok v hladnih zimskih večerih.
Juha dobi še bolj poln, rahlo karameliziran okus, če korenje in zeleno pred kuhanjem na hitro popečeš v pečici pri 210 °C približno 10 minut – ni pa nujno, če želiš res hitro pripravo.
Sestavine (za 4 osebe)
-
2 srednje velika korenja
-
80–100 g zelene
-
1 por (samo beli del)
-
2 srednje velika krompirja
-
1 manjša čebula
-
2 žlici oljčnega olja
-
1 žlica masla
-
100 ml belega vina
-
700 ml zelenjavne osnove
(ali voda + jušna kocka) -
80 ml sladke smetane
-
sol in poper po okusu
-
ščepec muškatnega oreščka
-
sesekljan peteršilj za serviranje
Postopek priprave
-
Čebulo sesekljaj, por nareži na tanke kolobarje, korenje, zeleno in krompir nareži na manjše kocke.
-
V kozici segrej oljčno olje in maslo ter dodaj čebulo. Praži 2–3 minute, da postekleni.
-
Dodaj por, korenje in zeleno ter praži še 3–4 minute, da se razvije aroma.
-
Vmešaj krompir in na hitro premešaj.
-
Prilij belo vino in kuhaj približno 2 minuti, da alkohol izhlapi.
-
Prilij zelenjavno osnovo, rahlo posoli in kuhaj 15–20 minut, da se zelenjava popolnoma zmehča.
-
Juho zmiksaj do gladke, kremne teksture.
-
Vmešaj sladko smetano, dodaj muškatni orešček ter po okusu začini s soljo in poprom.
-
Postrezi vroče, posuto s svežim peteršiljem.

Ni komentarjev
Objavite komentar