SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

Sezona solat je tukaj...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Pirhi - kako jih pobarvati na naraven način!

Leto je naokoli in ponovno je čas za velikonočne pirhe. In zakaj nebi obarvali jajca z barvami, ki jih nam ponuja narava?

pirhi, kako jih naravno pobarvati, naravne barve za pirhe, velikonočna jajca


PRIPRAVA JAJC IN KUHANJE
Lupina jajca vsebuje maščobo, ki preprečuje barvilu, da bi se dobro prijeli lupine. Zato priporočam, da jajca pred kuhanjem operete, lahko si pomagate tudi z milnico. 


Na jajca pritrdimo elastike, lahko si naberemo spomladanskega cvetja ali izrežemo okraske iz alufolije ter jih pritrdimo na lupino jajca s pomočjo ženskih nogavic (najlonke).

Jajce vložimo v nogavico, namestimo okrasek, čezenj previdno zategnemo nogavico ter zavežemo z nitjo. Odstrižemo preostanek nogavice.  

Okrašena jajca položite v kozico eno poleg drugega. Prilijete hladno vodo, nekje 5 cm nad jajci in dodate eno žlico kisa.

Dodate naravno barvilo in vse skupaj naj zavre. Na rahlem ognju naj vre približno 15 minut. 

Jajca, ki so pobarvana z naravnimi barvili se ne bodo svetila, zato na bombažno krpico ali papirnato brisačo kapnite kapljico olja ter jih premažite. 

NARAVNA BARVILA
velikonočna pisanica, pirhi, velika noč, barve za pirhe, naravne barve za pirhe, kuharski nasveti
Če izberite za barvanje bela ali svetlejša jajca bodo tudi barve »prave«, ob izbiri temnejših jajc bodo barvni odtenki temnejši.

KATERO BARVO KJE V NARAVI DOBITI?


ORANŽNA: korenje, čili v prahu, mleta paprika oz. manjša količina olupkov rjave čebule

RJAVA: močna prava kava, orehove lupine oz. črni čaj

ZELENA: listi špinače oz. koprive

VIJOLIČNA: cvetovi vijolic, manjša količina olupkov rdeče čebule, hibiskusov čaj oz. rdeče vino

MODRA: kompot iz borovnic, zamrznjene borovnice oz. listi rdečega zelja

ROŽNATA: rdeča pesa, brusnice, brusnični sok, maline, sok vložene rdeče pese

ZLATO-RJAVA: semena kopra
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]

Sladko v kozarcu vedno zažge...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]