SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

File vitkega soma s kurkumo

Želja po hitrem in preprostem obroku, je rodila odlično ter okusno idejo, ki je dopolnjena s popolno začimo kurkuma, ki ji pripisujejo kopico zdravilnih učinkov.
panga s kurkumo, ribji file recept, recept vitki som
 25 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 2 osebe:
4 manjše fileje vitkega soma (cca 400 g)
0,30 l riža
1 manjši paradižnik
1 manjša čebula
1,5 čajne žličke začimbe kurkuma
1 žlica masla
en kos (5 cm) podolgovate kumare
sol, tribarvni grobo mleti poper, rožmarim
olivno olje

PRIPRAVA
Zelenjavo (čebula, paradižnik, podolgovata kumara) očistimo, narežemo na majhne kocke in skupaj pražimo na treh žlicah olivnega olja, toliko časa, da čebula oveni.

Praženi zelenjavi dodamo riž, premešamo, zalijemo z 0,60 l vode ter dodamo začimbe (1/2 čajne žličke soli, dva ščepca popra, 1 čajno žličko rožmarina, 1,5 čajne žličke kurkume)
Ko voda zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na srednjo moč in kuhamo 5 minut, tako da počasi vre.
Nato izklopimo dovod toplotne energije, kozico pokrijemo in pustimo na plošči električnega štedilnika stati 18 minut.
Po 18-ih minutah dušenemu rižu primešamo še žlico masla.

NASVET
Na podlagi mojih dolgoletnih izkušenj, sem prepričan, da je toplotni postopek kuhanja riža na električni plošči za prilogo, na ta način rezultat le "odličen riž".
NAJBOLJŠI DUŠEN RIŽ
V kozici na malo maščobe prepražite čebulo v kosu, v katero ste zapičili nekaj klinčkov, nato dodate riž, pražite da postekleni, zalijete z vodo (1 riž : 2 voda), dodate začimbe po izboru in ko voda zavre kuhate 5 minut. Ugasnete dovod toplotne energije, pokrijete in pustite na električni plošči še 18-20 minut. Pred serviranjem odstranite čebulo s klinčki.
Fileje vitkega soma oz. pange večinoma lahko kupimo le zamrznjene, zato jih je potrebno pred toplotno obdelavo odtajati.
Za 10 minut ribje fileje namočite v mlačno vodo, nato jih odcedite in s pomočjo kuhinjske krpe osušite.

Ribje fileje natrete s soljo in poprom ter spečete na vroči ponvi (vsaka stran 3,5 minute).
SERVIRANJE

Na servirnem krožniku naredite kupček riža z orientalskim priokusom, ki ga pričara začimba kurkuma ter vrh obložite z dvema pečenima ribjima filejema vitkega soma.
KURKUMA 
Začimba jedi ponuja rahlo aromo s kančkom pomaranče in ingverja. Njena barva jedi pričara orientalski okus in barvo, a odlično se poda k jedem iz riža, stročnic in krompirja.
Prostor za komentar
  • Blogger Komentar preko Blogerja
  • Facebook Komentar preko Faceboka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

3 komentarji :

  1. Pozdravljena @šefla. Ribji file je obvezno pred peko potrebno osušiti (pomagate si lahko s papirnato brisačo) in položiti na vročo ponev. Če je pa problem v ponvi ali se vam še vedno prijema, povaljajte ribje fileje v koruzni moki.

    OdgovoriIzbriši
  2. ps: Žal je lahko tudi razlog drugje oz. v kvaliteti. Namreč na trgovskih policah se najdejo različne kvalitete...

    OdgovoriIzbriši


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]