Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Danske palačinke

Za palačinke obstaja kopico receptur in imen. Recepti za danske palačinke imajo v osnovi nekaj skupnih sestavin. Moja kulinarična žilica mi ni dala miru in nastala je še moja verzija res okusnih palačink.

Kaj se potrebuje za slasten zajtrk?
(merica skodelica - 250 ml)

TESTO
1 skodelica moke, tip 500
2 zvrhani žlici kristalnega sladkorja
2 čajni žlički pecilnega praška
1/2 čajne žličke soli
1/3 čajne žličke cimeta
1 ščepec muškatnega oreščka
1 ščepec mletih klinčkov
1 jajce
3/4 skodelice tekočega jogurta
2 žlici masla
1 žlica vanilijeve arome
OSTALO
olje
3 hruške
2 žlici sladkorja v prahu + za posip
2 žlici masla
1/3 čajne žličke cimeta
nekaj listov sveže mete



PRIPRAVA

V skledo stresemo suhe sestavine (moka, sladkor, pecilni prašek, sol, cimet, muškatni orešček, mleti klinčki) mase za danske palačinke.

Premešamo.
Dodamo mokri del (tekoči jogurt, vanilijeva aroma, jajce) mase za palačinke.

Dobro premešamo. Nato dodamo še raztopljeno maslo in še enkrat premešamo.
NASVET
Za peko danskih palačink obstaja pekač, s katerim se dobi prava oblika le teh (»žogice«). V primeru, da ga nimate, si lahko pomagate s pekačem za mini pite, mini ponvico ali pekačem za mafine.
Pekač za mafine postavite na vir toplotne energije (postavite ga tako, da so na toplotnem viru štiri vdolbine za maso), ki je nastavljen na srednjo moč. Vdolbine na pekaču dobro premažete z oljem. Napolnite do 2/3 z maso za palačinke. Pečete 5 minut. Nato obrnete in pečete še 5 minut.

Vdolbine v pekaču za mini pite, pokapamo z oljem. Nato v vsako vdolbino položimo po dobro žlico mase za palačinke. Zapremo pekač in pečemo 5 minut. Danske palačinke obrnemo in pečemo še 5 minut. 
Pečemo toliko časa, da porabimo vso maso.

Pečene danske palačinke polagamo na kos papirnate brisače, da vpije odvečno maščobo.

Palačinke potrosimo s sladkorjem v prahu.

KARAMELIZIRANA HRUŠKA

Hruške operemo, odstranimo koščice in narežemo na majhne kocke.
Nato jih stresemo na vročo ponev. Dodamo 2 žlici sladkorja v prahu, 1/3 čajne žličke cimeta in 2 žlici masla. Pražimo 4 minute.

Pred serviranjem palačinke potrosimo s karameliziranimi kockami hruške in listi sveže mete.

Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]