SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Sirova pita s čemažem

Popolni okusi za brezmesno kosilo ali kot priloga k sočnemu kosu mesa.
Recept za sirovo pito s čemažem je nastal čisto slučajno oz. po spletu okoliščin. Prvo je bilo v planu narediti sirove zvitke, za kar sem potreboval po osnovni zamisli listnato testo. A očitno me pri nakupovanju nekaj zmedlo in domov prinesel vlečeno testo... 😏😂
Ko sem odprl zavitek in razvil testo je bilo jasno, da bo kreacijo s papirja potrebno spremeniti, glede na moje prvotne zamisli... Začelo se iskanje idej in celo štiri različne pekače prijel v roke in zamazal. Na koncu uporabil okrogel pekač, premera 26 centimetrov in nastala je okusna jed, ki jo uvrščam v rubriko "NOR NA PITE"... 👌
V "obdobju" čemaža vsako leto pripravim pesto, ki ga nato uporabljam več mesecev.
Pesto pripravljen po spodnjem receptu imate lahko shranjen v hladilniku do 10 dni. Če pa pripravite večje količine, tako kot jaz, ga shranite v zamrzovalno omaro - napolnite modelček za izdelavo ledenih kock in zamrznete.


125 g čemaža
3 zvrhane žlice pinjol
3 zvrhane žlice ribanega parmezana
100 ml olivnega olja
2 stroka česna
¼ čajne žličke grobo mletega tribarvnega popra
½ čajne žličke soli

Čemaž operemo v hladni stoječi vodi. Nato ga dobro odcedimo in položimo v višjo posodo. Dodamo parmezan, pinjole in česen. Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo z olivnim oljem. S pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes. Čemažev pesto preložimo v steklen ali PVC kozarec. Poravnamo in prelijemo z olivnim oljem, da naredimo tanko plast čez čemaž. Zapremo s pokrovom.

100 g naribanega sira ementalec
120 g naribanega sira čedar
4 žlice kisle smetane
6 žlic pesta iz čemaža
1 zavitek sveže valjanega vlečenega testa 500 g
maslo za mazanje pekača
Vlečeno testo razvijemo. Dva lista položimo na stran. List testa potrosimo z ementalcem oz. premažemo s pestom in zavijemo v zavitek. Postopek ponovimo z ostalimi listi (polovica listov potresemo z ementalcem, a drugo polovico listov premažemo s pestom).
Okrogel pekač premažemo z maslom. List testa položimo v pekač. V pekač izmenično polagamo zvitke. 

Zvitke polagate (izmenično: zvitek sir, zvitek čemaž, zvitek sir...) v obliki kroga, od zunanjega roba proti notranjosti pekača. 
Zložene zvitke v pekaču premažemo s tremi žlicami kisle smetane in potrosimo s sirom čedar. Testo, ki gleda čez rob, "zavihamo"v pekač in prekrijemo z drugim kosom testa, ki smo ga položili na stran. Testo, ki gleda čez rob "zavihamo" na pito. Premažemo z eno žlico kisle smetane.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C, za 45 minut.

Sirovo pito servirajte kot samostojno jed, k kateri se odlično poda zelena listnata solata. Lahko servirate tudi kot prilogo k kosu mesa...
***
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]