Čas za ajmoht (juha, mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

Sezona buč ponuja kopico "futer" rešitev...

[BUČA][threecolumns]

ZBRANO PO SKLOPIH....

[A][bleft]

Fižolov golaž



Okusi za jesenske dni!
Ajmoht...
Sklepam, da je enolončnica dobila ime po tem, da jo v večini primerov kuhamo v enem loncu. 😉😏 Je pa tudi res, da imamo Slovenci različne pogovorne izraze za enolončnico. 👍V nekaterih predelih uporabljajo izraz »lonec«, na Primorskem uporabljajo izraz »mineštra«, a na Gorenjskem in Dolenjskem »ajmoht«. Torej, danes pred vami receptura za okusen "ajmoht"... 🔝
Lonec...

o   500 g pisanega fižola
o   200 g čebule
o   120 g korenja
o   60 g gomolja zelene
o   80 g kolerabe
o   300 g prekajenega govejega jezika
o   4 stroke česna
o   1 čajna žlica soli
o   ščep čilija
o   ščep kumine
o   1 kocka jušnega koncentrata za govejo juho
o   1 paradižnik
o   1 žlica ostre moke

#SestavineZa
4 - 6 oseb

#ČasPriprave
 1 ura in 35 minut

#Zahtevnostna Stopnja
 👌

#Alergeni
gluten
zelena
Mineštra ...
#PostopekPripraveRecepta
Fižol stresemo v kozico in zalijemo s hladno vodo. Pustimo namakati dve ure. Nato odtočimo vodo v kateri se je namakal fižol. Zalijemo z 2,4 litra vode.

Ko voda zavre, zmanjšamo energijo in kuhamo 30 minut. Nato dodamo na kocke narezano zelenjavo (čebula, korenje, koleraba, gomolj zelene, paradižnik), na kocke narezan prekajeni goveji jezik, grobo sesekljan česen in začimbe (sol, čili, kumina, jušna kocka). Kuhamo 60 minut.
Med kuhanjem  večkrat premešamo in po potrebi dolijemo vodo (tekočine med kuhanjem naj bo toliko, da je fižol pokrit).
Deset minut pred koncem kuhanja umešamo moko, ki smo jo razmešali v nekaj žlicah hladne vode.

Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


"vklopi" kulinarično domišljio in jo spravi v kozarec...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]

"IN" V VSEH LETNIH ČASIH...

[B-BURGER][twocolumns]

Tahitro...

[DO 15 MIN][bleft]