Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Orehova rezina

Sočna in bogata večplastna sladica je popoln sladki namig za konec prazničnega jedilnika...


Če se že greši, se naj dobro greši.

recepti orehi


Pred vami je okusna receptura za orehove rezine, ki je hkrati tudi moj predlog za piko na "i" na prazničnem jedilniku. S pregrešno dobro sladico sem se srečal že pred mnogimi leti kot vajenec. Že nič kolikokrat sem imel v planu pripraviti orehove rezine, a nekako ni bilo pravega časa... 🙈🙉🙊 Mogoče je to le slab izgovor. Je pa tudi res, da nisem imel zapisane recepture. Vse skupaj pripravljal po spominu, iskal pravo razmerje in v tretje uspelo.
Najpomembnejši del pri sladici so orehovi oblati, saj zahtevajo nekoliko daljšo in natančno pripravo. Pri pripravi kreme uporabil svojo kulinarično domišljijo in na koncu nastala popolnoma drugačna verzija kot se jo spomnim iz vajeniških dni. Izdelava traja tri dni, a vam povem "SPLAČA SE ČAKATI..."...💝😋😉 Aja pa še to! Sladico lahko servirate kot rezino ali pa narežete na kocke in že imate drobno pecivo za praznične dni. 💪😉
Kot sem že zgoraj omenil je sladka receptura del mojega predloga za letošnji slavnostno praznični jedilnik. Predloge z recepturami lahko zasledite ➧TUKAJ.
orehovi oblati
 SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZA 12-14 oseb ZAHTEVNOSTNA STOPNJA zahtevneje  ČAS PEKE  OBLATOV 16 minut  ALERGENI laktoza, gluten, jajca, oreščki

OREHOVI OBLATI
500 g mletih orehov
500 g kristalnega sladkorja
ena zvrhana žlica ostre moke
5 beljakov

VANILIJEVO MASLENA KREMA
500 ml mleka
5 rumenjakov
60 g kristalnega sladkorja
50 g ostre moke
2 žlici vanilijeve arome
245 g masla
160 g mletega sladkorja

GLAZURA
200 g temne čokolade za kuhanje
2 žlici olja

...


1. V skledo stresemo mlete orehe. Dodamo kristalni sladkor, moko in beljake. Sestavine dobro pregnetemo v testo. Hlebček testa pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 60 minut.

recepti maslena krema

2. Na delovno površino položimo kos papirja za peko in ga pomokamo. Nato hlebček orehovega testa postavimo na papir, pomokamo in razvaljamo v obliko pravokotnika velikosti 41*37 centimetrov. Razvaljano testo razrežemo na tri enake dele in nekajkrat prebodemo z vilico. Trakove testa s papirjem za peko previdno preložimo na pekač. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na sobni temperaturi vsaj 10 ur.

3. Pekač z oblati položimo v pečico segreto na 185 stopinj za 16 minut. Pečene pustimo na pekaču, da se dobro ohladijo.
DELOVNI NAMIG Tako surovi kot pečeni (topli) so krhki in zato je potrebno z njimi rokovati nežno! Ko se ohladijo postanejo trdi, a se nato v kombinaciji s kremo po počivanju omehčajo. Rezultat: popoln sladki užitek, ki se v ustih topi. 💋😋

4. 100 mililitrov hladnega mleka nalijemo v posodo. Dodamo rumenjake, moko, kristalni sladkor in vanilijevo aromo. Dobro premešamo. Preostanek mleka zavremo. Kozico odstavimo. V vrelo mleko umešamo maso iz rumenjakov. Kozico postavimo nazaj na izvor toplotne energije in ob stalnem mešanju kuhamo 3 minute. Kremo stresemo v globok krožnik in takoj pokrijemo s folijo za živila tako, da se le te dotika. Na pol ohlajeno kremo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

5. V skledo mešalnika položimo maslo. Dodamo mleti sladkor in na najvišji hitrosti mešamo toliko časa (približno 10 minut), da naraste za dvakrat in postane kremasto penast.
DELOVNI NAMIG Za odličen kremno puhasti rezultat priporočam, da je maslo pred pripravo maslene kreme vsaj dve ure na sobni temperaturi.

6. Hitrost mešalnika zmanjšamo na minimum. Dodamo dobro ohlajeno vanilijevo osnovo in mešalniku povečamo hitrost na maksimum. Stepamo 5 minut, da se osnovni kremi dobro povežeta in dobimo masleno vanilijevo kremno zmes.

7. Kos orehovega oblata položimo na pladenj in zamažemo z ⅓  kreme. Pokrijemo z drugim oblatom, ki ga tudi premažemo s kremo. Na vrh položimo tretji kos in zamažemo s preostankom kreme. Postavimo za 2 ure v hladilnik.

8. Nalomljeni čokoladi dodamo olje. Nato jo nad vodno soparo na pol raztopimo. Odstavimo in večkrat premešamo, da se čokolada stopi do konca. Stopljeno čokolado večkrat premešamo in tempariramo na 35 stopinj.  S pripravljeno čokolado oblijemo orehovo rezino. Postavimo nazaj v hladilnik, da se čokolada strdi.

DELOVNI NAMIG REZANJE REZINE: Oster nož namočite v vročo vodo. Rezilo položite na rezino in z močnim pritiskom na obeh straneh noža "sekate".
SERVIRNI NAMIG Orehovo rezino lahko servirate kot sladico. Kot dodatek se se ji lahko na krožniku pridruži orehov ali vanilijev sladoled. Druga možnost serviranja je kot drobno pecivo oz. tako imenovani mignoni. Narežete na manjše kocke. Nato kocke položite v papirnate košarice za pecivo. Na vrh vsake položite po košček orehovega jedra. 



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo