Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Karamelizacija – ko sladkor postane zlato

Recept za karamelizirana jabolka z vanilijevim sladoledom – hitro pripravljena sladica z maslom, cimetom in bogatim karamelnim okusom.
0

Karameliziran sladkor v črni ponvi z vidnimi mehurčki in sijočo rjavo barvo, delno zajet z žlico.

Karamelizacija je ena od tistih kuharskih tehnik, ki iz preprostih sestavin ustvarijo nekaj čudovitega. Ko sladkor segrevamo, se postopoma spremeni v zlato-rjavo, aromatično in bogato tekočino, ki jedem doda neprimerljivo globino okusa. Gre za čisto kuharsko magijo, ki tvoje sladice in slane jedi dvigne na višjo raven.

Kako sploh poteka karamelizacija?

Karamelizacija se zgodi, ko sladkor doseže približno 160°C. Sladkor se ob tem stali, molekule razpadejo in tvorijo nove spojine, ki so zaslužne za značilno barvo in okus karamele. Pomembno je, da sladkor segrevamo počasi in enakomerno, saj se lahko hitro zažge in postane grenak.

Čeprav je prva asociacija na karamelizacijo sladica, se ta tehnika pogosto uporablja tudi pri zelenjavi, mesu in celo v omakah.

  • Sladice: Creme brûlée, flan, karamelne omake, karamelizirano sadje

  • Slane jedi: Karamelizirana čebula za burgerje, karamelizirano korenje, azijske omake

Najpogostejše napake pri karamelizaciji

  • Mešanje sladkorja: V začetni fazi sladkorja nikoli ne mešaj, saj bo kristaliziral.

  • Previsoka temperatura: Če sladkor prehitro segrevaš, se lahko zažge in postane grenak.

  • Hladna tekočina: Nikoli v vročo karamelo ne dodajaj hladne tekočine, saj bo brizgala in lahko povzroči opekline.

Če želiš bolj svilnato teksturo karamele, dodaj nekaj kapljic limoninega soka ali malo masla, preden sladkor postane popolnoma rjav. Tako preprečiš kristalizacijo in dodaš sijaj.

Čeprav mnogi mislijo, da karamelizacija potrebuje dodatek vode, se dejansko dogaja tudi brez nje. Voda se uporablja le, če želimo bolj kontrolirano taljenje sladkorja, vendar prava karamelizacija vedno poteka na suhem sladkorju.

Skleda karameliziranih jabolčnih krhljev z vanilijevim sladoledom in bogato karamelno omako, postrežena na rustikalni podlagi.

Tasimpl recept: Karamelizirana jabolka z vanilijevim sladoledom

Sestavine

  • 2 jabolki (olupljeni, očiščeni in narezani na krhlje)

  • 3 žlice sladkorja

  • 1 žlica masla

  • ščepec cimeta

Priprava

  1. Sladkor počasi segrevaj v ponvi na srednjem ognju, dokler se ne stopi in postane zlato-rjav (ne mešaj, le rahlo obračaj ponev).

  2. Dodaj maslo in nežno premešaj, da se poveže v svilnato karamelo.

  3. Dodaj jabolka in cimet ter previdno premešaj, da se jabolka enakomerno karamelizirajo (5–7 minut).

  4. Postrezi še topla s kepico vanilijevega sladoleda.

Kje vse lahko uporabiš karamel?!

  • Karamelizirano sadje na palačinkah ali vafljih.

  • Domača karamela za polivanje sladoleda ali cheesecakea.

  • Karamelizirana čebula kot dodatek burgerjem ali sendvičem.

Upam, da te je ta moj prispevek navdušil, da tudi ti poskusiš to preprosto, a čarobno tehniko karamelizacije v svoji kuhinji. Naj se sladko-hrustljava magija začne!

Naslov
5 x 10

+ bonus 1 x 10 = Neobjavljena zbirka iz moje kuhinje, zate...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo