Za nedeljo si zaslužimo nekaj posebnega, a še vedno preprostega. Ta losos s česnovo-limonino omako je prava restavracijska klasika – pripravljen v eni ponvi, z minimalnim trudom in maksimalnim učinkom. Dodaj še rahlo kuhan krompir in malo svežega zelišča – in imaš kosilo, ki ga bodo hoteli tudi ponedeljkovi gosti.
Sestavine (za 2 osebi)
-
2 fileja lososa
-
300 g mladega krompirja
-
1 strok česna
-
1 limona (sok in lupinica)
-
2 žlici masla
-
1 žlica sesekljanega peteršilja
-
sol in poper po okusu
Postopek priprave
-
Skuhaj krompir
Krompir (neolupljen, če je mlad) skuhaj v slani vodi do mehkega (cca 15 minut). Odcedi in pusti na toplem. -
Priprava lososa:
Lososa posoli in popopraj. V ponvi segrej 1 žlico masla. Položi fileje s kožo navzdol in peci 4 minute (odvisno od debeline), nato obrni in peci še 2 minuti. Odstavi iz ponve. -
Omaka:
V isto ponev dodaj še žlico masla in sesekljan česen. Po 30 sekundah prilij sok polovice limone in naribaj malo lupinice. Po okusu dodaj še malo popra in sesekljan peteršilj. -
Sestavi krožnik:
Lososa prelij z limonino omako. Krompir lahko pustiš v kosih ali ga rahlo potlačiš z vilico in zabeliš z olivnim oljem, soljo in koprom.
Če imaš rad malo dodatnega okusa – kapljica belega vina v omaki pred limono naredi čudeže. In če ostane, losos super funkcionira v solati naslednji dan.
Ni komentarjev
Objavite komentar