Sočna, nežna svinjska ribica je odlična izbira za praznike, ko želiš nekaj elegantnega, a brez dolgotrajnega kuhanja. Zeliščno-česnova skorjica z maslom in gorčico ustvari aromatičen ovoj, meso pa v notranjosti ostane mehko, rahlo rožnato in polnega okusa.
To je ena tistih jedi, ki na mizi deluje »posebno«, v resnici pa je pripravljena brez stresa in zapletov.
Recept je del prazničnega adventnega sklopa KUHLA – Naj se blešči, kjer so jedi izbrane tako, da lepo izgledajo, še bolje pa sedejo. Če želiš bolj prazničen zasuk, lahko v zeliščno maso dodaš kapljico medu ali malo sojine omake. Za bolj “fine dining” videz ribico nareži na rezine in jo postrezi z omako iz pekača, ob rukoli ali pečenih jabolkih.
Sestavine (za 4 osebe)
-
1 svinjska ribica (500–600 g)
-
1 žlica gorčice (dijonska ali klasična)
-
2 žlici masla (sobne temperature)
-
2 stroka česna, strta
-
1 žlička soli in sveže mlet poper
-
1 žlica drobtin
-
1 žlica parmezana
-
1 žlica svežih zelišč (rožmarin, timijan, peteršilj ali žajbelj)
ali ½ žličke suhih -
1 žlica olivnega olja
-
po želji: 50 ml belega vina ali jušne osnove za pekač
Postopek priprave
-
Pečico segrej na 190 °C. Svinjsko ribico očisti morebitnih žilic, jo posoli in popopraj.
-
Na vroči ponvi segrej olivno olje in ribico hitro popeci z vseh strani, približno 1–2 minuti na stran, da dobi lepo rjavo barvo.
-
V manjši skledi zmešaj maslo, česen, gorčico, zelišča, drobtine in parmezan. Zmes naj bo mehka in mazljiva.
-
Popečeno ribico prestavi v pekač in jo po vrhu ter straneh enakomerno premaži z zeliščno maso.
-
Po želji v pekač dodaj belo vino ali malo jušne osnove.
-
Peci približno 20 minut, da notranja temperatura doseže 63–65 °C.
-
Po peki meso zavij v aluminijasto folijo in pusti počivati 5–8 minut.
-
Nareži na približno 2 cm debele rezine in postrezi s prilogo po izbiri.
Če iščeš jed, ki je dovolj posebna za praznično mizo, a dovolj preprosta, da jo brez panike pripraviš tudi med tednom, je ta svinjska ribica točno to. Diši, izgleda in sede – brez kompliciranja.
Preverjena osnova
Figaro rezine – klasičen recept brez peke
Če iščeš osnovo, ki je prestala čas in še vedno deluje, je to to. Brez bližnjic, brez zapletov – takšne, kot jih mnogi poznamo že leta.
Poglej recept →

Ni komentarjev
Objavite komentar