Sočen, aromatičen in neverjetno podoben pravemu!
Včasih iz čiste radovednosti nastane jed, ki ti potem reši večerjo za naslednjih pet let. In tu je ta zgodba: domači İskender, ki je nastal iz TikTok trika s turškimi začimbami in moje večne potrošniške paranoje glede tega, koliko mesa je res v tistem dönerju, ki ga plačaš v restavraciji.
Ko sem prvič testiral, je bilo skoraj smešno. Spečem, narežem, postrežem … in domači samo gledajo v krožnik. Prva reakcija? »Kje je dostavna škatla?« 🤭
Tako dober je. In tako zelo podoben originalu.
Zakaj ta trik deluje bolje kot moje novoletne zaobljube?
Ideja je briljantno preprosta: mesno zmes z jogurtom in začimbami razvaljaš, zviješ v rolo, spečeš in nato narežeš na tanke rezine. Rezultat? Nekaj, kar je 90 % podobno pravemu Iskenderjevemu mesu. Razlika? Nimaš 15-kilogramskega noža, ki ga vrtijo turški mojstri, imaš pa pečico, multipraktik in malo potrpljenja.
Najboljši del pa pride šele po tem: ko se meso ohladi, ga narežeš ultra tanko, hitro popečeš v ponvi in dobiš tisti zlati, hrustljavi rob, zaradi katerega zadiši celo stanovanje. Vonj po kumini, papriki in čebuli? To me vedno odnese v tiste majhne turške restavracije nekje v Berlinu, kjer te vedno pozdravijo z velikim nasmehom in še večjim sendvičem.
To je tisti recept, ki te nauči dveh stvari:
-
Pravi İskender ni nobena znanost.
-
In ja … doma včasih nastane boljše kot tisto, kar naročiš.
Sestavine (za 4 osebe)
-
500 g mešanega mletega mesa (svinjina + govedina 50:50)
-
1 velika čebula, naribana skupaj s sokom
-
2 žlici grškega jogurta (bolje veže kot navadni)
-
2 stroka česna, sesekljan
-
1 žlička mlete rdeče paprike
-
1 žlička mlete sladke paprike
-
1 žlička mlete kumine
-
1/2 žličke čili kosmičev
-
1/2 žličke timijana
-
1/2 žličke soli
-
1/4 žličke sveže mletega popra
(Po želji: malo mešanice “döner začimbe” za še bolj avtentičen okus.)
Postopek priprave
-
V posodo daj mleto meso, naribano čebulo s sokom, česen, jogurt in vse začimbe.
-
Dobro pregneti, da se masa popolnoma poveže.
-
Maso prestavi v multipraktik in jo zmelji v fino, gladko in enotno strukturo.
-
Meso daj med dva lista peki papirja in z valjarjem razvaljaj na 3–4 mm debeline.
-
Odstrani zgornji papir in meso tesno zvij v rolo.
-
Položi na pekač in peci 15–20 minut pri 200 °C (čas se lahko razlikuje glede na pečico).
-
Ko je pečeno, rolo razvij in nareži ali natrgaj na majhne koščke.
-
Po želji koščke na hitro popeči v vroči ponvi, da dobiš tisti značilen zapečen rob.
Serviranja
-
Klasik İskender krožnik
Koščki dönerja + paradižnikova omaka + jogurt + vroče maslo. -
Döner v lepinji
S solato, paradižnikom, zeljem, čebulo in poljubno omako. -
Durum zavitek (tortilja)
S svežo zelenjavo, jogurtovo ali česnovo omako.
Hitra paradižnikova omaka za İskender
-
2–3 žlice olja
-
200 ml paradižnikove omake
-
sol, poper, ščepec sladkorja
-
po želji malo čilija
Segrej v ponvi, naj rahlo zavre, nato prelij po mesu.
Zaključni preliv
-
2 žlici masla
Maslo stopi, da postane vroče in rahlo penasto, potem prelij po jedi tik pred serviranjem.
Še dodatni nasveti
-
Bolj fino maso zmelješ, bolj kompaktna bo.
-
Multipraktik ustvari tisti pravi “döner finiš”.
Lahko prosiš svojega mesarja, da ti zmelje meso dvakrat kot za tatarski biftek in potem ne potrebuješ multipraktika.
-
Koščke vedno lahko dodatno popečeš za intenzivnejši okus.
-
Odličen je tudi hladen – samo hitro ga pogrej v ponvi.
-
Za avtentičen okus dodaj čisto malo mešanice döner začimb.
Jesenska toplina
16 bučnih receptov – juhe, curry, lazanja in sladice. Prejmeš takoj na e-pošto.
FAQ
1) Kaj je İskender?
İskender je tradicionalna turška jed iz tanko narezanega döner mesa, postreženega s paradižnikovo omako, jogurtom in vročim maslom.
2) Ali lahko uporabim samo goveje meso?
Seveda. Zmes bo malo bolj kompaktna in manj mastna, vendar enako okusna.
3) Zakaj moram meso zmleti v multipraktiku?
Da dobiš fino, kompaktno strukturo, ki se najbolj približa pravemu dönerju.
4) Kako tanko mora biti meso razvaljano?
Idealno na 3–4 mm. Tako se masa enakomerno speče in lepo zvije v rolo.
5) Ali lahko koščke popečem kasneje?
Da – kratek stik v vroči ponvi ustvari hrustljav rob in bolj intenziven okus.
6) Kako dolgo se lahko hrani?
V hladilniku do 2 dni, lahko pa ga tudi zamrzneš do 3 mesece.


Ni komentarjev
Objavite komentar