Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Domači İskender / Döner iz pečice (za 4 osebe)

Domači İskender iz pečice: sočen, aromatičen in skoraj identičen originalu. Enostaven recept za döner, durum ali İskender krožnik.

Sočen, aromatičen in neverjetno podoben pravemu!

Včasih iz čiste radovednosti nastane jed, ki ti potem reši večerjo za naslednjih pet let. In tu je ta zgodba: domači İskender, ki je nastal iz TikTok trika s turškimi začimbami in moje večne potrošniške paranoje glede tega, koliko mesa je res v tistem dönerju, ki ga plačaš v restavraciji.

Ko sem prvič testiral, je bilo skoraj smešno. Spečem, narežem, postrežem … in domači samo gledajo v krožnik. Prva reakcija? »Kje je dostavna škatla?« 🤭
Tako dober je. In tako zelo podoben originalu.

Zakaj ta trik deluje bolje kot moje novoletne zaobljube?
Ideja je briljantno preprosta: mesno zmes z jogurtom in začimbami razvaljaš, zviješ v rolo, spečeš in nato narežeš na tanke rezine. Rezultat? Nekaj, kar je 90 % podobno pravemu Iskenderjevemu mesu. Razlika? Nimaš 15-kilogramskega noža, ki ga vrtijo turški mojstri, imaš pa pečico, multipraktik in malo potrpljenja.

Najboljši del pa pride šele po tem: ko se meso ohladi, ga narežeš ultra tanko, hitro popečeš v ponvi in dobiš tisti zlati, hrustljavi rob, zaradi katerega zadiši celo stanovanje. Vonj po kumini, papriki in čebuli? To me vedno odnese v tiste majhne turške restavracije nekje v Berlinu, kjer te vedno pozdravijo z velikim nasmehom in še večjim sendvičem.

To je tisti recept, ki te nauči dveh stvari:

  1. Pravi İskender ni nobena znanost.

  2. In ja … doma včasih nastane boljše kot tisto, kar naročiš.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 500 g mešanega mletega mesa (svinjina + govedina 50:50)

  • 1 velika čebula, naribana skupaj s sokom

  • 2 žlici grškega jogurta (bolje veže kot navadni)

  • 2 stroka česna, sesekljan

  • 1 žlička mlete rdeče paprike

  • 1 žlička mlete sladke paprike

  • 1 žlička mlete kumine

  • 1/2 žličke čili kosmičev 

  • 1/2 žličke timijana

  • 1/2 žličke soli

  • 1/4 žličke sveže mletega popra

(Po želji: malo mešanice “döner začimbe” za še bolj avtentičen okus.)

Postopek priprave

  1. V posodo daj mleto meso, naribano čebulo s sokom, česen, jogurt in vse začimbe.

  2. Dobro pregneti, da se masa popolnoma poveže.

  3. Maso prestavi v multipraktik in jo zmelji v fino, gladko in enotno strukturo.

  4. Meso daj med dva lista peki papirja in z valjarjem razvaljaj na 3–4 mm debeline.

  5. Odstrani zgornji papir in meso tesno zvij v rolo.

  6. Položi na pekač in peci 15–20 minut pri 200 °C (čas se lahko razlikuje glede na pečico).

  7. Ko je pečeno, rolo razvij in nareži ali natrgaj na majhne koščke.

  8. Po želji koščke na hitro popeči v vroči ponvi, da dobiš tisti značilen zapečen rob.

0.0/ 5 (0)

Serviranja

  • Klasik İskender krožnik
    Koščki dönerja + paradižnikova omaka + jogurt + vroče maslo.

  • Döner v lepinji
    S solato, paradižnikom, zeljem, čebulo in poljubno omako.

  • Durum zavitek (tortilja)
    S svežo zelenjavo, jogurtovo ali česnovo omako.

Hitra paradižnikova omaka za İskender

  • 2–3 žlice olja

  • 200 ml paradižnikove omake

  • sol, poper, ščepec sladkorja

  • po želji malo čilija

Segrej v ponvi, naj rahlo zavre, nato prelij po mesu.

Zaključni preliv

  • 2 žlici masla
    Maslo stopi, da postane vroče in rahlo penasto, potem prelij po jedi tik pred serviranjem.

Še dodatni nasveti

  • Bolj fino maso zmelješ, bolj kompaktna bo.

  • Multipraktik ustvari tisti pravi “döner finiš”. 

  • Lahko prosiš svojega mesarja, da ti zmelje meso dvakrat kot za tatarski biftek in potem ne potrebuješ multipraktika.

  • Koščke vedno lahko dodatno popečeš za intenzivnejši okus.

  • Odličen je tudi hladen – samo hitro ga pogrej v ponvi.

  • Za avtentičen okus dodaj čisto malo mešanice döner začimb.

  • Kuhla – Jesenska toplina (PDF) ovitek
    Kuhla PDF

    Jesenska toplina

    16 bučnih receptov – juhe, curry, lazanja in sladice. Prejmeš takoj na e-pošto.

FAQ

1) Kaj je İskender?
İskender je tradicionalna turška jed iz tanko narezanega döner mesa, postreženega s paradižnikovo omako, jogurtom in vročim maslom.

2) Ali lahko uporabim samo goveje meso?
Seveda. Zmes bo malo bolj kompaktna in manj mastna, vendar enako okusna.

3) Zakaj moram meso zmleti v multipraktiku?
Da dobiš fino, kompaktno strukturo, ki se najbolj približa pravemu dönerju.

4) Kako tanko mora biti meso razvaljano?
Idealno na 3–4 mm. Tako se masa enakomerno speče in lepo zvije v rolo.

5) Ali lahko koščke popečem kasneje?
Da – kratek stik v vroči ponvi ustvari hrustljav rob in bolj intenziven okus.

6) Kako dolgo se lahko hrani?
V hladilniku do 2 dni, lahko pa ga tudi zamrzneš do 3 mesece.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo