Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ješprenot, ki ni bil nikoli glasen (in zakaj je to njegova prednost)

Ješprenot s korenjem, porom in dimljenim tofujem – umirjeno torkovo kosilo, ki ne išče pozornosti, a zanesljivo drži ritem dneva.

Torek je poseben dan. Ni več ponedeljek, a tudi še zdaleč ni sredina tedna. Tisti vmesni prostor, ko se urnik že malo zravna, glava pa še vedno lovi tempo. In ravno zato so torkova kosila pogosto nehvaležna – ne iščemo več “comforta”, hkrati pa še nismo razpoloženi za kaj zapletenega.

Ješprenot se v takih trenutkih pogosto izgubi.

Morda zato, ker ga imamo v glavi zapisanega kot nekaj starega, težkega ali preveč “šolskega”. Ali pa zato, ker ne dela velikega šova. Ne kriči iz krožnika, ne obljublja spektakla. Ampak če sem iskren – ravno zaradi tega je idealen za torek.

Ješpren je ena tistih sestavin, ki si vzame čas. In ko ga združiš s korenjem, porom in dimljenim tofujem, dobiš kosilo, ki je umirjeno, toplo in zanesljivo. Takšno, ki te ne povozi, ampak te drži pokonci do konca dneva. Brez nihanj, brez “težke glave”, brez občutka, da si pojedel preveč ali premalo.

Statistika pokaže, da takšne jedi pogosto ostanejo v ozadju. Ker niso trendne. Ker niso “wow”. Ker nimajo ene sestavine, ki bi delovala kot magnet za klik. Ampak tisti, ki jih skuhajo, se redko pritožujejo. Ravno nasprotno – pogosto jih shranijo za drugič.

Torki so po mojem mnenju idealni za takšna kosila. Za jedi, ki niso ne ponedeljkova tolažba ne vikendov eksperiment. Ampak nekaj vmes. Nekaj, kar te prizemlji. In ti da občutek, da imaš teden pod kontrolo, tudi če ga v resnici še malo loviš.

Če je bil ješprenot do zdaj na tvojem seznamu “enkrat drugič”, je to čisto pravi dan, da mu daš priložnost.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo