Pražena zimska zelenjava je ena tistih prilog, ki nikoli ne razočara. Preprost pekač korenčka, pastinaka, krompirja in zelišč se v pečici spremeni v nekaj izjemno aromatičnega: naravna sladkoba zelenjave, maslo, timijan in rdeča čebula ustvarijo okusno, mehko in obenem rahlo hrustljavo jed, ki se poda k čisto vsaki praznični mizi.
Tako kot drugi recepti iz projekta KUHLA – Naj se blešči je tudi ta jed popoln primer, kako lahko iz osnovnih sestavin vznikne nekaj res prazničnega. Odlična je kot priloga mesnim jedem, pa tudi na vegetarijanskem krožniku, in vedno izgleda, kot da si se res potrudil.
Sestavine (za 4 osebe)
-
2 srednje velika korenčka
-
2 pastinaka
-
3 srednje velike krompirje
-
1 manjša rdeča čebula
-
1 pest orehov
-
2 žlici oljčnega olja
-
1 žlica masla
-
sol in poper po okusu
-
1 čajna žlička timijana
-
ščepec mlete rdeče paprike
Postopek priprave
-
Pečico segrej na 200 °C.
-
Korenje, pastinak in krompir olupi ter nareži na debelejše kose.
-
Rdečo čebulo nareži na krhlje.
-
Zelenjavo in orehe razporedi na pekač in dodaj oljčno olje, maslo, timijan, sol, poper in mleto papriko.
-
Vse dobro premešaj.
-
Peci 25–35 minut, vmes enkrat premešaj.
-
Serviraj vroče, z dodatkom svežega timijana.
Pred peko lahko dodaš tudi naribano limonino lupinico — izjemno lepo poudari praznično aromo in jed naredi še bolj svežo.

Ni komentarjev
Objavite komentar