To je tisti “nekaj drugačnega” torek: polenta najprej hitro nastane v loncu, nato pa jo z zelenjavo in sirom zapečemo v pečici. Rezultat so hrustljavo-zapečene rezine z mehko sredico, ki delujejo kot križanec med lazanjo in enostavno pekač jedjo.
Odlična rešitev, kadar imaš odprto polento in nekaj zelenjave v hladilniku, pa bi rad iz tega sestavil nekaj konkretnega za kosilo.
Sestavine (za 2 osebi)
- 120 g instant polente
- 500 ml vode (ali pol vode, pol mleka za bolj kremast okus)
- 40 g masla
- 60 g naribanega sira (gauda, ementalec, mozzarella …)
- 1 manjša rdeča paprika
- 1 manjša bučka
- 1 manjše korenje
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička suhih italijanskih zelišč (origano, bazilika …)
- sol in poper po okusu
Postopek
- Pečico segrej na 200 °C. Pekač (pribl. 20×20 cm) premaži z malo olja ali obloži s papirjem za peko.
- Papriko, bučko in korenje nareži na majhne kocke. V ponvi segrej olivno olje, dodaj zelenjavo, posoli, popopraj in praži 5–7 minut, da se zmehča in rahlo obarva. Na koncu vmešaj suha zelišča.
- V loncu zavri vodo, rahlo posoli in ob mešanju z metlico vsuj polento. Kuhaj po navodilih na embalaži (običajno 2–3 minute), da se zgosti. Odstavi z ognja in vmešaj maslo ter polovico naribanega sira.
- V gosto polento vmešaj polovico prepražene zelenjave. Zmes razporedi po pekaču in poravnaj. Po vrhu raztresi preostalo zelenjavo in preostanek sira.
- Peci 12–15 minut, da se sir lepo stopi in rahlo zapeče. Po peki pusti 5 minut počivati, nato nareži na rezine in postrezi.
Namig: Če želiš bolj beljakovinsko verzijo, čez polento dodaj še malo skute ali rikote, preden vse skupaj posuješ s sirom.

Ni komentarjev
Objavite komentar