SVET BARV: IZ KOLEKCIJE B-BURGER...

[B-BURGER][threecolumns]

Čas za ajmoht (mineštra, lonec, enolončnica)...

[ENOLONČNICA][bleft]

V/do 15-ih minutah...

[POLETNA VEČERJA][threecolumns]

Sarme

Sarma je bolgarska narodna jed, vendar se ne pripravlja s kislim zeljem, kot v večini balkanskih držav, temveč s svežim belim zeljem, medtem ko jih v Grčiji pripravljajo iz listov grozdne trte. Sarme se pripravljajo iz mletega mešanega mesa z dodatkom riža, a vegetarijanske sarme se pripravljajo iz seitana. 
recept sarme, recept kislo zelje, recepti kislo zelje
zahtevnost
2,10 ure

SESTAVINE
za MESNI NADEV potrebujete:
400 g mešanega mletega mesa
1 večja čebula
3/4 skodelice riža (merica 0,20 l)
3 stroke česna
po eno čajno žličko majarona in timijana
sol, tribarvni grobo mleti poper
OSTALO
ena večja glava kislega zelja
2 žlice paradižnikovega koncetrata
1 žlica mlete rdeče paprike
200 g domače prekajene slanine
1 večja čebula
0,06 l olja
3 žlice moke
3 stroke česna
2 žlice kristalnega sladkorja
začimbe (sol, tribarvni grobo mleti poper, majaron, timijan, lovorjev list)

PRIPRAVA
MESNI NADEV
Riž, v osoljeni vodi, skuhate do polovice. Nato ga odcedite, splaknete pod tekočo hladno vodo in stresete k mletemu mesu.
Mešanici mesa in riža dodate grobo sesekljano čebulo in česen, začimbe (ena čajna žlička soli, 1/4 čajne žličke popra, ena čajna žlička majarona in timijana) ter vse skupaj dobro premešate. Zmes razdelite na 12 delov in oblikujete mesne kroglice.

Zeljni glavi odstranite storž ter nato še 12 listov zelja. Preostanek, glave kislega zelja, narežete na tanke rezance in z njimi prekrijete dno kozice v kateri boste kuhali sarme.
ZAVIJANJE SARME
Vzamete list kislega zelja, trši del lista na rahlo potolčete s kladivom za meso ter na začetek lista postavite eno mesno kroglico. 
Z levo in desno stranjo lista prekrijete mesno kroglico ter tesno zavijete.
Zvitke s kislim zeljem, polagate enega poleg drugega v kozico na narezano zelje.
bolgarska kuhinja
KAKO KUHATI SARME?
Sarme potrosite z narezano prekajeno slanino, kristalnim sladkorjem in začimbami (ena čajna žlička soli, dva ščepca popra, po tri ščepce majarona in timijana, 3 lovorjeve liste) ter zalijete z vodo, tako da prekrije 3/4 vsebine v kozici.
Ko voda zavre, zmanjšate dovod toplotne energije na minimum in pokrito kuhate eno uro.
Med kuhanjem posodo večkrat, z gibi v levo in desno stresete, da se sestavine v kozici premešajo.
Po uri kuhanja, sarme potrosite z grobo sesekljano čebulo in česnom, ter zalijete s prežganjem in paradižnikovim koncetratom ter papriko v prahu, ki ste ju razmešali v 0,10 l hladne vode. Vsebino posode, z gibi v levo in desno, nekajkrat stresete, da se sestavine premešajo. Nato pokrijete s pokrovko in kuhate še 40 minut.

PREŽGANJE
V posodi segrejete olje, dodate moko in pražite toliko časa, da dobi zlato-rjavo barvo. Nato zalijete s tekočino (0,25 l) od sarm ter ob stalnem mešanju, kuhate 3 minute.

Kuhane sarme pustite 10 minut pokrite, da se umirijo.
Ob sarmah, kot prilogo, postrežete kuhan krompir v kosih.
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj vse gre lahko v kozarec...

[KOZAREC][twocolumns]

Brez čokolade ne gre... :-)

[ČOKOLADA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]