SLASTNI PREDLOGI IZ ŽIT!

[ŽITO][threecolumns]

Sezona solat je tukaj...

[SOLATA][bleft]

Kaj vse si lahko pripravite za malico TO GO...

[TO GO][threecolumns]

Odprta kuhna na visokih obratih


***
Priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna bo v prihodnjih dneh delovala na visokih obratih, saj jo čakajo kar tri izvedbe v enem tednu. 
Fotografije: @odprtakuhna
Kulinarična karavana bo najprej prvič letos razveselila gurmane z obeh strani meje v Novi Gorici, kjer se bo ustavila danes, 31. maja. Po mestu vrtnic na okusen uvod v vroče petkovo dogajanje 2. junija vabi živahna Ljubljana, le dan kasneje, 3. junija, pa se bomo čisto pravemu poletnemu vzdušju lahko predali na Odprti kuhni ob morju v Kopru. 
Na Bevkovem trgu v Novi Gorici bo obiskovalce od 10. do 21. ure razvajalo skoraj trideset različnih ponudnikov. Na eni izmed stojnic se bo predstavljala tudi Restavracija in vinski bar Dam, novogoriška postojanka za vse ljubitelje vrhunske kulinarike, v kateri čudovite jedi ustvarja chef Uroš Fakuč. Prepričan je, da je izviren enogastronomski turizem lahko pomemben element turističnega razvoja v Novi Gorici. »Odprta kuhna je super projekt, ki v središče Nove Gorice privabi množico ljudi. Enkratno je videti, da se toliko ljudi zbere zaradi druženja ob hrani in pijači, kot bi šlo za dober koncert. Vedno več obiskovalcev prihaja tudi z italijanske strani, želim pa si, da bi v Novo Gorico zaradi odlične kulinarike prihajali tudi iz bolj oddaljenih krajev,« pravi chef Fakuč in dodaja, da je kuhanje na domačem terenu poseben užitek, »zato sem zelo vesel, da je Odprta kuhna lani prišla tudi na naš konec.«
Ljubljanska Odprta kuhna pa bo ta petek, 2. junija, prešla na nekoliko podaljšan, poletni obratovalni čas. Od 10. do 22. ure bo tako več kot petdeset stojnic, med katerimi se je pretekli petek v okviru Tedna nezavržene hrane sprehodil tudi eden najboljših kuharskih mojstrov na svetu, Massimo Bottura, ki je bil navdušen nad posebnimi kulinaričnimi stvaritvami naših chefov. Slednji so pri pripravi jedi po načelu nezavržene hrane resnično spustili domišljijo »s ketne« in ponudili bleke z regratom ter z nastrganim hladnim in stisnjenim kostnim mozgom (Janez Bratovž); sladko "šnito" iz starega kruha, ki jo pripravljajo pri Mihovčevih doma, da se kruha ne meče stran; njoke iz korenin z ragujem iz kosti in kostnega mozga (Luka Košir, Gostišče Grič); tlačenko dimljene pujsove glave z ocvrtkom in čipsom iz uhljev s fermentiranimi redkvicami, daikon redkvijo in majonezo iz bučnega olja (Galerija okusov); ter kombinacijo Jorga Zupana iz Ateljeja, ki jo sestavljajo goveji jezik na žaru, možgani z jajci, mlado zelje in bezeg. 
V Koper, natančneje na Carpacciov trg in v Taverno, pa se Odprta kuhna v soboto, 3. junija, vrača drugič letos. Ob morju bo za lačne in žejne od 11. do 21. ure skrbelo več kot dvajset ponudnikov. »Premiera prejšnji mesec je bila enkratna, toliko ljudi med stojnicami v Kopru še nismo videli. Vzdušje je bilo pravo poletno in kot so kazale registrske tablice, so se pod mediteransko sonce pripeljali obiskovalci od Dunaja do Zagreba in od povsod vmes. Pričakujemo, da bo tokrat še bolj vroče, zato bo osvežitev v senci Taverne pravi recept za čudovito soboto,« je napovedala Alma Kochavy, vodja projekta.
***
Objavljeni komentarji
  • Blogger Komentar preko Bloggerja
  • Facebook Komentar preko Facebooka
  • Disqus Komentar preko Disqusa

Ni komentarjev :


Kaj ve je že moja malenkost pripravila za NeDelo - Odprta Kuhinja?

[ODPRTA KUHINJA][twocolumns]

Dan ima 24 ur, teden sedem dni, a zna biti "prklemansk" pestro... :-)

[BLAŽ-MY STORY][bleft]

Sladko v kozarcu vedno zažge...

[SLADKI KOZAREC][threecolumns]