![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNZEOMNA7HOcCLPQEjGcVxh-fnUD0Rj4zwEmdzrnoD-I2PoMz56Zg-jrn80coVEi-PORRgoE7PHQtFEfoLNDs_J_RKVniBgFjD45cbKYtcYNbhvMCxueF0jG7E5ETv-q8zg8XBOQR5X8ot/s400-rw/sladoled+z+bu%C4%8Dnim+oljem.jpg)
VANILIJEV SLADOLED
BUČNO OLJE
priprava:
Za 1. kepico sladoleda potrebujemo 1. čajno žličko bučnega olja. Sladoled dekorativno naložimo v servirno posodo in prelijemo z bučnim oljem.
bučno olje
Pridobiva se iz semena, ki je obdano z lupino. Najboljše olje se pridobiva iz štajerske buče. Semena vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin in nezasičenih maščobnih kislin.
Vsebuje tudi veliko mineralov, kot so magnezij, kalcij, silicij, selen, cink, a tudi vitamine A, B1, B2, C, D, in E. Olje vsebuje skoraj 80 % nezasičenih maščobnih kislin in veliko beljakovin.
Redka aminokislina kukurbitin ima posebne ugodne učinke, saj preprečuje rast prostatične žleze. Zdravniki priporočajo bučno olje pri slabem delovanju mehurja, a tudi za zniževanje holesterola. Vitamini imajo ugoden vpliv na živčni sistem, sicer pa tudi povečujejo mišično moč.
Ni komentarjev
Objavite komentar