Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

PREKMURSKA GIBANICA

0
Čas priprave: 1,45 ure
Zahtevnost: srednja
Sestavine:
Linško testo
0,20 kg moke
0,10 kg masla
ščepec sladkorja
ščepec soli
1. jajce
Vlečeno testo
0,70 kg moke
6 žlic olja
2 jajca
0,30 lit mlačne vode
ščepec soli
Jabolčni nadev
1,50 kg naribanih jabolk
0,15 kg sladkorja
cimet po okusu
1 vrečka vanili sladkorja




Skutin nadev
1 kg skute
0,15 kg sladkorja
2 jajca
1 vrečka vanili sladkorja
Makov nadev
0,50 kg mletega maka
0,15 kg sladkorja
1 vrečka vanili sladorja
Orehov nadev
0,50 kg mletih orehov
0,20 kg sladkorja
1 vrečka vanili sladlorja
Preliv
0,15 kg masla
1,50 lit sladke smetane

Predpriprava:
LINŠKO TESTO
Moko presejemo, dodamo na koščke narezano maslo, sol, sladkor in jajce ter dobro pregnetemo. Pokrijemo s krpo in pustimo počivati v hladilniku.
VLEČENO TEST
V posodo presejemo moko, dodamo jajca, olje in sol. Prelijemo z mlačno vodo in zelo dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še tekočino oz. moko. Testo je dobro pregneteno, ko ga prerežemo in v notranjosti ni zračnih mehurčkov. Oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem in pustimo počivati vsaj eno uro.
V trgovini lahko kupimo že valjano ohlajeno test (2 paketa).




Priprava:
Pekač premažemo z maslom in dno obložimo na pol centimetra debelo z linškim testom. Vlečeno testo razvaljamo in nato z rokami še raztegnemo, da dobimo tanko razvlečeno testo. Testo razrežemo na velikost pekača. Pomembno pravilo pri sestavljanju gibanice je, da so plasti razvrščene po sistemu mokro (jabolka, skuta) suho (mak. orehi). Zgoraj navedene sestavine za nadeve zmešamo.
Sestavljanje gibanice:
Prva plast na linškem testu: za prst debelo potrosimo orehov nadev in prelijemo s prelivom (sladka smetana + stopljeno maslo // na plast cca 0,15 lit). Čez orehe položimo dva kosa vlečenega testa. Vsak kos testa premažemo s prelivom. Sledi plast skute, testo, mak, testo, jabolka ter nadaljujemo, da dobimo 8 plasti.



Ob koncu prelijemo z mešanico sladke smetane in masla ter položimo v pečico segreto na 190°C. Pečemo približno 1,10 ure. Med pečenjem gibanico prelijemo dvakrat s prelivom.
Ko je gibanica pečena, počakamo cca 20 minut predno jo narežemo na kose in seviramo.
- GIBANICO LAHKO PEČEMO V RAZLIČNIH OBLIKAH PEKAČOV
- NEKATERI NADEVU IZ SKUTE IN JABOLK DODAJAJO ROZINE
- LINŠKO TESTO SE LAHKO NADOMESTI Z ŠTIRIMI PLASTMI VLEČENEGA TESTA (vsako plast testa premažemo s prelivom)
- TRIK: ČE VLEČENEMU TESTU DODAMO POL ŽLICE VINSKEGA KISA, GA BOMO LAŽJE RAZVLEKLI
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo