Fige so bile pomemben del prehrane v Mezopotamiji,
Palestini, Egiptu in Grčiji. A že rimski kuhar Apicius naj bi, po zapisih,
svoje svinje hranil s figami, da bi imele le te popolno meso. Fige, ki
vsebujejo veliko vitamina B1 in mineralnih snovi, so začeli gojiti že leta 3000
pr. n. št.
4 osebe |
40 minut |
za testo se potrebuje:
2 jajci
45 g moke
4 g pecilnega praška
48 g kristalnega sladkorja
8 g vanilijevega sladkorja
100 g fig
45 g čokoladnih kapljic
2 žlice sladke smetane
2 žlice olja
za kremo se potrebuje:
250 g fig
40 g kristalnega sladkorja
0,10 l vode
250 g kremnega sira mascarpone
0,08 l sladke smetane
ostalo:
sladkor v prahu, mleti lešniki, maslo
PRIPRAVA - KREMA
Kristalni sladkor stresemo v kozico. Nato ga toliko časa segrevamo (cca 4 minute), da nastane karamel.
Zalijemo z 0,08 l vode.
Karamelu dodamo na kolobarje narezane fige. Nato kuhamo, na najmanjšem dovodu toplotne energije, 10 minut.
Karemelizirane fige ohladimo.
V posodi zmešamo kremni sir mascarpone in tekočo sladko smetano v gladko kremo.
Kremi iz mascarponeja dodamo karemelizirane fige in dobro premešamo.
Figovo kremo postavimo v hladilnik.
PRIPRAVA - BISKVIT
V posodo ubijemo jajci, dodamo kristalni in vanilijev sladkor ter stepamo, toliko časa (5 minut), da zmes naraste za trikrat.
Stepeni zmesi dodamo na kocke narezane fige olje, smetano in čokoladne kapljice ter premešamo. Nato v zmes na rahlo umešamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek.
Biskvit s figami stresemo v ponev, ki smo jo namazali z maslom.
Po potrebi biskvitno zmes poravnamo.
Ponev postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 15 minut.
Pečen biskvit potrosimo z mletim sladkorjem (da se ne prime delovne površine), stresemo iz ponve ter ga zavihamo na pol.
SESTAVLJANJE OMLETE
Biskvit odvihamo. Nato polovico nadevamo s figovo kremo in prekrijemo s praznim delom biskvita. Na koncu potrosimo z mletimi lešniki in sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev
Objavite komentar