Čemažev pesto lahko
uporabite na veliko načinov. Okusen je kot namaz na kruhu, z njim lahko
obogatite okus testenin ali rižote… Lahko pa z njim začinite tudi juho ali pa
pripravite čemaževe njoke.
125 g čemaža
3 zvrhane žlice mešanih semen sončnična in bučna semena, pinjole
3 zvrhane žlice nastrganega parmezana
100 ml olivnega olja
2 stroka česna
¼ čajne žličke grobo mletega tribarvnega popra
½ čajne žličke soli
POSTOPEK PRIPRAVE
Čemaž operemo v hladni stoječi vodi. Nato ga dobro odcedimo.
Po istem postopku lahko pripravite tudi kakšen drug pesto. Količino čemaža le zamenjate z običajno ali rdečo baziliko , drobnjakom, luštrekom ali peteršiljem.
Čemaž položimo v višjo posodo. Dodamo parmezan, mešana semena in česen. Začinimo s soljo in poprom ter prelijemo z olivnim oljem. S pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Čemažev pesto preložimo v steklen ali PVC kozarec. Poravnamo in prelijemo z olivnim oljem, da naredimo tanko plast čez čemaž. Zapremo s pokrovom.
Čemaž shranite v hladilnik. Tako shranjenega imate lahko do 10 dni.
Lahko ga shranite tudi v PVC vrečko in zamrznete.

Ni komentarjev
Objavite komentar