Kremno karamelni puding... ali tudi kremno karamelna pita polnega okusa brez glutena.

RECEPTI SLADICA
V mojem hladilniku se vedno najde kisla smetana, kefir, kislo mleko, kondenzirano mleko in grški jogurt. A le redko v njega zaide mleko. Čas je bil, da pripravim končno ponovno nekaj tudi iz njega. Izhajal sem iz glavnih sestavin za kremno rezino in domači vanilijev puding. Ena od začrtanih nalog bila, da črtam gluten... 👍

RECEPTI OKUSNE SLADICE
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
KOLIČINA ZA 6 oseb ZAHTEVNOSTNA STOPNJA srednje  ČAS PEKE  45 minut   ALERGENI jajca, laktozaKARAMEL
130 g sladkorja

KREMA
600 ml mleka
35 g jedilnega koruznega škroba
8 g vanilijevega sladkorja (1 zavitek)
3 zvrhane žlice sladkorja
4 kapljice rumove arome
žlica vanilijeve arome
3 jajca
...KARAMEL

1. Šest silikonskih ali keramičnih modelčkov za souffle obrišemo s kosom papirnate brisače, ki smo jo namočili v olje. Sladkor stresemo v kozico in segrevamo (približno 3 minute) toliko časa, da nastane karamel. Večkrat premešamo.

2. V modelček nalijemo dve žlici karamela in nato ga s krožnimi premiki v roki razporedimo po dnu in delno po stranicah. Postopek ponovimo s preostalimi modelčki.
DELOVNI NAMIG Pri nanašanju karamela v modelčke morate biti hitri, saj se hitro trdi sploh če so modelčki hladni. Če boste nekoliko bolj počasi opravljali ta del recepta se vam bo karamel v kozici strdil. Nekoliko ga segrejte in bo ponovno tekoč. Vendar pazite, da se ne pregreje saj lahko dobite zelo hitro "grenek" okus.

KREMNE SLADICE

3. Mleko nalijemo v kozico. Dodamo vanilijev in kristalni sladkor, aromo ruma in vanilije. Zavremo. Ob stalnem mešanju prilijemo jedilni škrob, ki smo ga razmešali v nekaj žlicah hladne vode. Kuhamo 3 minute. Stalno mešamo. Kozico odstavimo. 

4. Kremno zmes na pol ohladimo. 

5. Jajca razžvrkljamo, ulijemo v kremno zmes in dobro premešamo. Nato s kremo do dobre polovice napolnimo modelčke.

6. Modelčke postavimo v pekač z robom. V pekač nalijemo vročo vodo, da sega do višine dve tretjine modelčka. Pekač postavimo v pečico ogreto na 150 stopinj za 45 minut.

7. Modelčke poberemo iz pekača. Ohladimo. Nato jih shranimo v hladilnik vsaj za 3 ure, da se dobro ohladijo in strdijo.

SERVIRNI NAMIG Modelček obrnemo na servirni krožnik. Nato ga nekajkrat močno stresemo, in dvignemo, da puding pade iz modelčka.
Objava komentarja

0 Komentarji