Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Švicarska rulada

Pripravo nadeva lahko prepustite svoji kulinarični domišljiji. Maslena krema, sadje s sladko stepeno smetana, čokoladna krema, pomarančna krema... Biskvitu lahko dodate mlete orehe, lešnike ali mandlje, kakav. Vendar morate nato obvezno zmanjšati količino moke, ker bo drugače biskvit izgubil puhasto strukturo in sočnost. Odvzamete dve žlice moke in dodate dve žlice dodatka. Rulado lahko tudi oblijete s čokolado ali premažete z masleno kremo ali stepeno sladko smetano.
0


V Švici je ne pripravljajo nič pogosteje kot kjer koli drugje na svetu in je niti nimajo za svojo sladico.


Rulada se v osnovi pripravlja iz biskvitnega testa, ki je sestavljena iz penasto umešanih rumenjakov in trdega snega iz beljakov.  Nepogrešljiv dodatek še kristalni sladkor in moka.

STE VEDELI, DA je bil recept za puhasto sladico prvič objavljen konec devetnajstega stoletja, a njeno poreklo ni znano. Čeprav jo bi po imenu večina nas uvrstila v Švico, je na podlagi nekaterih virov nastala v Angliji.


Rulada je sestavljena iz penasto umešanih rumenjakov s kristalnim sladkorjem, trdega beljakovega snega in bele moke. Pogosto se dodaja  še pecilni prašek.
Biskvit se speče v pekaču z nizkim robom, tako da ga se lahko razmaže na debelino prsta. Peče se na papirju za peko. Biskvit za klasično švicarsko rulado je debelejši in premazan z marelično marmelado oz.  so primerne tudi druge marmelade, ki so bolj kislega okusa.

HITRI POGLED PRIPRAVE: 

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

BISKVIT
JAJCA
SOL
BELI SLADKOR
RJAVI SLADKOR
VANILIJEV SLADKOR
OSTRA MOKA
PECILNI PRAŠEK
OLJE
MLEKO

NADEV
BRUSNIČNA MARMELADA
CVETLIČNI MED
VROČA VODA

5 kom
ščep
50 g
70 g
8 g (zavitek)
90 g
7 g
50 ml
50 ml


3 žlice
2 žlice
3 žlice


POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA
12 kosov

ČAS PEKE 
27 minut

RECEPT ZA PEKAČ VELIKOSTI
30x24 centimetrov
...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

ALERGENI
gluten, laktoza, jajca


1.  Rumenjakom dodamo beli in vanilijev sladkor, sol in stepemo v penasto zmes.

2. Beljakom dodamo rjavi sladkor in stepemo v trd sneg.

3. V penasto zmes iz rumenjakov umešamo mleko in olje. Sledi moka v katero smo vmešali pecilni prašek. Dodamo tretjino snega iz beljakov. Premešamo. Nato na rahlo umešamo preostali sneg.

4. Biskvit vlijemo v pekač obložen s papirjem za peko. Poravnamo. Pečemo v pečici ogreti na 185 stopinj 27 minut.

5. Biskvit stresemo na kos papirja za peko. Odstranimo papir na katerem se je pekel. Na pravokotni obliki biskvita, na eni strani naredimo tri zareze do sredine biskvita z razmakom približno centimeter in pol.

6. Še vroč biskvit premažemo z marmelado kateri smo primešali cvetlični med in vročo vodo. Zavijemo.
DELOVNI NAMIG Rulado zavijete tako, da začnete zavijati tam kjer ste naredili zareze, pravokotnik - ožji del.

7. Rulado tesno zavijete v papir za peko in postavite v hladilnik, da se dobro ohladi.

DELOVNI NAMIG Pripravo nadeva lahko prepustite svoji kulinarični domišljiji. Maslena krema, sadje s sladko stepeno smetana, čokoladna krema, pomarančna krema... Biskvitu lahko dodate mlete orehe, lešnike ali mandlje, kakav. Vendar morate nato obvezno zmanjšati količino moke, ker bo drugače biskvit izgubil puhasto strukturo  in sočnost. Odvzamete dve žlice moke in dodate dve žlice dodatka. Rulado lahko tudi oblijete s čokolado ali premažete z masleno kremo ali stepeno sladko smetano.


0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo