Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kvasni pripravek

SUHI KVAS: Prvo bilo v planu, da ga pripravim po 25 g in shranim v zamrzovalno skrinjo. Ob vsem me poleg še nerviralo...
1


Kako sveži kvas spremeniti v suhi kvas!

kako shraniti kvas

Danes na vrsti namig kako shraniti sveži kvas!


Najverjetneje se vam že zgodilo, da kupili sveži kvas. Ostal pozabljen v hladilniku, pretekel rok in na koncu končal v smeteh! 🙈🙉🙊 Meni se žal že in je čas, da se popravim. 👍 Stran pa ne bomo metali ane... 😉

Osebno v veliki večini uporabljam suhi kvas. Občasno uporabljam tudi svežega, a velikokrat kar malo pozabim na njega in ostane pozabljen v hladilniku. Ker šlo vedno za porcijsko kocko (25 g) končal v zamrzovalni skrinji in bil tam do momenta ko ga potreboval.
Kaj kmalu po razglasitvi epidemije #covid19 in ob spremembi našega načina življenja #ostanidoma
#ostanizdrav je bilo zelo težko priti do suhega ali svežega kvasa. Po 14-dnevnem pomanjkanju se zadeve končno uredile in kvas se ponovno znašel na trgovskih policah. S svežim dandanes ni več dobavnih problemov, a suhega še vedno težje zaslediti na trgovski polici.

Meni zmanjkalo suhega kvasa nekako ob začetku karantene, a da se končno znašel v domačem hladilniku trajalo približno 14 dni. Ko na koncu končno zasledil na trgovski polici kvas, je bila samo ena možnost izbere. In to pol kilogramski zavitek.
Vedel sem, da če ne bom takoj reagiral bo končal tam kjer nebi smel! Prvo bilo v planu, da ga pripravim po 25 g in shranim v zamrzovalno skrinjo. Ob vsem me poleg še nerviralo ker se med rezanjem drobil. Tega pa nisem hotel imeti v zamrzovalni skrinji. In tako nastala suha verzija.

PS Pred objavo moje izkušnje s svežim kvasom se želel prepričati tudi s testiranjem, če vse BP😂😀Priprava kvašenega testa z doma pripravljenim suhim kvasom prestala test. Tako, da sedaj na vrsti še postopek...

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

SVEŽI KVAS
MOKA TIP400
250 g
50 g












POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA   
130 g

ČAS SUŠENJA
2 dni

..


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno

  
ALERGENI
gluten
1. Sveži kvas položimo na papir za peko. Dodamo ostro moko. Z dlanmi zdrobimo kvas (čim bolj) in zmešamo z ostro moko. Drobljenec porazdelimo enakomerno po celotni površini papirja za peko.
DELOVNI NAMIG Uporabite lahko tudi pekač.

2. Sušimo na sobni temperaturi dva dni. Večkrat premešamo in med dlanmi svaljkamo, da se grudice razdrobijo.
DELOVNI NAMIG Čas sušenja je odvisen tudi od zunanjih temperatur in se lahko nekoliko podaljša. Pomembno je, da je kvasni nastavek dobro posušen pred shranjevanjem.

3. Suhi kvas stresemo v posodo za shranjevanje, dobro zapremo in do uporabe shranimo v suh in temen prostor.

TESTIRANJE KVASNEGA PRIPRAVKA
Kot sem že preje omenil je bilo pred objavo potrebno testirati. Namreč če pripravek nebi prestal testa, nebi bilo te objave.
Potreboval testo za pico in za vzhajane quesadillje. Mimo grede preprost in okusen recept za mehiško klasiko v mojem stilu v eni od prihodnjih objav.

Pri pripravi kvašenega testa uporabil 700 gramov ostre moke in 38 gramov kvasnega nastavka. Vgneteno testo je pred uporabo počivalo 60 minut. Izgled in tudi prožnost bila taka kot če bi uporabil sveži ali suhi kvas. 

UPORABA DOMAČEGA SUHEGA KVASA Domači se v kontaktu s tekočino ne obnaša tako kot kupljeni. Ko kupljenega združite z vodo ali mlekom, ga nato pustite stati 10 minut začnejo kvasovke delovati in se naredi na površju "penasta mrena". Pri domačem, do tega "efekta" ne bo prišlo. Domačega zalijete z mlekom ali vodo sobne temperature ter dobro premešate, da se razpusti. Tako je pripravljen za uporabo. Ker v doma pripravljenem kvasu nekoliko moke ne uporabite preveč toplo vodo, da se ne naredijo grudice.



1
( Hide )

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo