Pomarančni buhteljni



Pecivo polnega okusa!

Buhteljni so ena od bolj priljubljenih jesensko zimskih sladic, ki se pripravlja iz kvašenega testa!


Do zgornjega sklepa prišel na podlagi blog statistike iz sklopa "SLADICE". Še dodatno vse skupaj podkrepila družabna omrežja. Kar lep del dneva preživim na njih, spremljam trende... in eden od njih je tudi deljenje slik pripravljenih buhteljnov... 💬💖💛 Prvi trije ključniki oz. skupek besed za iskanje recepta po spletu, ki so pripeljali na blog so "BUHTELJNI", "BUHTELJNI SUHI KVAS IN S KISLO SMETANO" in "BUHTELJNI Z SUHIM KVASOM". Ja bajdevej ne delam samo jaz govornih napač z predlogoma s in z. 😁😁😁🙈🙉🙊 Opazil pa tudi, da se v obdobju #koronavirus #ostanidoma #ostanizdrav prebiranje recepta BUHTELNJI⏪ močno povečala. V zadnjih 10-ih dneh si recepturo ogledalo 331 edinstvenih (unique) oseb.

STE VEDELI DA, se nekatiri deli pomaranče uporabljajo v zdravilstvu. Lupina nezrele pomaranče, listje in cvetje grenke pomaranče so najpogosteje uporabljeni deli. Iz listov se pridobiva aromatični kis, ki je osnova dezinfekcijskih sredstev za ustno votlino in grlo...

PS Pomaranče pred uporabo za 10 minut namočite v mlačno vodo, da se iz lupine izločijo pesticidi in ostale primesi...

HITRI VIDEO POGLED V PRIPRAVO

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

OSTRA MOKA
SVEŽI KVAS
POMARANČNA LUPINA
POMARANČNI SOK
SOL
KRISTALNI SLADKOR
MLEKO
MASLO
JAJCE
KURKUMA
VANILIJEV SLADKOR

IN ŠE...
POMARANČNA MARMELADA
MLETI SLADKOR
370 g
40 g
20 g
125 ml
ščep
100 g
60 ml
30 g
en kos
1/4 čaje žlice
zavitek (8g)

POSTOPEK PRIPRAVE

PODROBNOSTI O RECEPTU

KOLIČINA   
12 kosov

ČAS PEKE
30 minut

...


ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno




ALERGENI
gluten, jajca, laktoza


1. Pomaranče namočimo za 10 minut v mlačno vodo. Nato naribamo lupino in stisnemo sok.

2. V mleko nadrobimo kvas in premešamo, da se razpusti.
3. V skledo stresemo suhe sestavine (moka, sol, kristalni in vanilijev sladkor, kurkuma) in premešamo. Nato umešamo še naribano pomarančno lupino.

4. Suhi del testa prelijemo s kvasnim nastavkom in pomarančnim sokom. Dodamo maslo sobne temperature in jajce. Premešamo, da dobimo testno gmoto. Nato stresemo na pomokano delovno površino in vgnetemo prožno testo. Hlebček testa postavimo v pomokano skledo, pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati 60 minut.

5. Testo stresemo na delovno površino, razrežemo na dvanajst enakih delov in oblikujemo kroglice. Testne kroglice s presledki zložimo v pekač obložen s papirjem za peko, pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati 30 minut.
6. Pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj 30 minut.

7. Pečene buhteljne s papirjem vzamemo iz pekača in še vroče nabrizgamo  s pomarančno marmelado. Pred serviranjem potrosimo z mletim sladkorjem.



Objavite komentar

0 Komentarji