Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

#KvikTip Lignji

LIGNJI / KALAMARI: ni samo ocvrta verzija okusna...
0


Hitra rešitev za lahko in zdravo poletno kosilo ali večerjo!

Jed iz sklopa "MORSKO" se naj bi po priporočilih na našem jedilniku znašla vsaj dva do trikrat na teden. 

Po mojem prepričanju tudi tradicija iz področja prehrane, ki sega daleč nazaj v zgodovino ni nastala kar tako. Namreč ob petkih, predvsem na podeželju, ni bilo mesta na mizi za meso temveč ribo.

In ker ravno petek, naj bo iz sklopa #KvikTip nekaj v tem stilu.

Lignje operete v hladni tekoči vodi, dobro odcedite in osušite. Nato jih nabodete na lesene palčke za ražnjiče. Za poživitev nabodal lahko izmenično nabadate na palčke zelenjavo (češnjev paradižnik, paprika, bučka, jajčevec, koromač...).

Pripravljena nabodala pokapate z oljčnim oljem in spečete na vroči ponvi. Ideja je odličen namig za piknik oz. žar peko.
 
PEKA LIGNJEV  Lignje pecite na vsaki strani približno minuto in pol. Seveda je peka odvisna od velikosti. Pri predolgi peki bodo postali trdi oz. lahko uporabim izraz "žvečilka". Za pravilno peko se je najbolje ravnati po navodilu: KO OPAZITE, DA SE ZAČNEJO KRČITI, SO PEČENI. Lignje začinite s soljo vedno po termični pripravi. Namreč lignji vsebujejo približno 75% vode, sol pa bo med peko povzročila dehidracijo. Posledično, kljub uporabi vroče ponve bodo izpustili vodo in se ne bodo več pekli temveč kuhali.

Pečene lignje premažete z medeno omako, ki jo pripravite iz cvetličnega medu, limoninega soka in grobo mletega suhega česna. Pri pripravi lignjev po zapisanem namigu ni potrebno dodajati soli, saj imajo že sami po sebi določeno stopnjo slanosti.

SERVIRNI NAMIG Poleg nabodal servirajte solato iceberg iz žara in krhlje limone. ICEBERG IZ ŽARA Glavo solate iceberg križno prerežete, da dobite štiri kose. Nato jo pokapate z oljčnim oljem in z vseh strani popečete na vroči ponvi ali žaru. Pred serviranjem jo pokapate s prelivom, ki ga pripravite iz temnega balzamičnega kisa, sveže stisnjenega pomarančnega soka, cvetličnega medu in par kapljic temne sojine omake..



0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo