Pišče Brusketa

 

Osvežujoča jed!

Idejo za spodnji recept dobil ob prebiranju slik italijanske specialitete!

Bruschetta je ena od italijanskih klasičnih jedi. Kot osnova se uporablja kos kruha pečenega na žaru, ki se  pred peko natre s česnom, soljo in oljčnim oljem. Nadevi se od regije do regije razlikujejo. Najpopularnejša nadeva sta pršut in svež paradižnik z baziliko. Eden od prelivom, ki se najpogosteje uporablja je balzamični.

V spodnjem zapisu moja verzija. Kot osnovo uporabil testo za pico, a to lahko vsekakor nadomestite s kosom popečenega kruha...

ZA PRIPRAVO SE POTREBUJE

 

ZREZEK IZ PIŠČANČJIH PRS - 150 g

RUKOLA

PARMEZAN

SIR MOCARELA

SOL

 

BRUSKETA

OSTRA MOKA T400

GLADKA MOKA T500

SVEŽI KVAS

MLAČNA VODA

SOL

OLJČNO OLJE

 

OMAKA

ČEŠNJEV PARADIŽNIK

OLJČNO OLJE

ČESEN

LISTI BAZILIKE

 

PRELIV

TEMNI BALZAMIĆNI KIS

AKACIJEV MED

TEMNA SOJINA OMAK

SOK SVEŽE POMARANČE

4 kom

80 g

30 g

60 g

 

 


200 g

500 g

35 g

560 ml

12 g

 

 

 

200 g

100 ml

en strok

ena pest

 

 

3 žlice

1 žlica

par kapljic

ena žlica

 

 

PODROBNOSTI O RECEPTU

 

KOLIČINA  

4 osebe

 

ČAS RIPRAVE- TESTO

90 minut

 

TEMPERATURA PEČICE

200 stopinj

 

ČAS PEKE

12 minut

 

ZAHTEVNOSTNA STOPNJA

enostavno

 

ALERGENI

gluten, laktoza

 

 

 

 

 

 



POSTOPEK PRIPRAVE


1. V posodico nalijemo mlačno vodo. Dodamo drobljeni sveži kvas in premešamo, da se raztopi.

DELOVNI NAMIG Sveži kvas lahko nadomestite s suhim kvasom - 12 g.

2. V skledo stresemo gladko moko. Dodamo sol in premešamo.

3. Moko prelijemo s kvasnim nastavkom. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno gmoto. Na delovno površino stresemo ostro moko. Dodamo testno gmoto in vgnetemo prožno testo. Oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljčnim oljem. V njo nato postavimo hlebček in še njega premažemo z oljem. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi počivati eno uro.

4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino, razrežemo na štiri enake dele in oblikujemo hlebčke. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati 30 minut. Nato hlebčke razvlečemo v obliko elipse debeline centimeter. Potrosimo z naribano mocarelo.

DELOVNI NAMIG Količina zadostuje za 4 velike ali 6 srednje velikih elips. Del testa po oblikovanju hlebčkov lahko takoj shranite tudi v zamrzovalno skrinjo. Zamrznjeno testo pred uporabo pokrito odtalite in počakate, da dobi sobno temperaturo.

6.  Testo položimo s presledki na pekač. Pečemo na 200 stopinj 12 minut.

OMAKA Češnjev paradižnik operemo, osušimo, prepolovimo in z roko pretlačimo. Dodamo na tanke rezine narezan česen in sesekljano baziliko. Prelijemo z oljčnim oljem in začinimo s soljo (zvrhana čajna žlica). Dobro premešamo, pokrijemo in do uporabe shranimo v hladilnik.

PRIPRAVA, SHRANJEVANJE: Priporočam, da se omaka pripravi vsaj en dan pred uporabo. Namreč okusi se po enem dnevu stanja dodobra povežejo in boste dobili veliko polnejši okus. V hladilniku imate lahko shranjeno do 7 dni.

PRELIV Balzamični kis nalijemo v kozico. Dodamo med, sojino omako, pomarančni sok in 4 žlice vode. Kuhamo toliko časa, da do polovice povre. Odstavimo in ohladimo.

SERVIRANJE Pica kruh na obeh straneh na hitro popečemo. Nanj položimo rukolo in pečen piščančji zrezek, ki smo ga začinili s soljo. Zrezek obložimo z omako in pokapamo s prelivom. Potrosimo s parmezanom.



Objava komentarja

0 Komentarji