Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kam danes na izlet?

DESTIVAL VINA IN KULINARIKE: OKUSI VIPAVSKE
0

 Že šestnajstič!


Dva dneva bogatega in okusnega dogajanja za splošno in strokovno javnost – Predstavilo se bo kar 38 vipavskih vinarjev – Masterclass delavnica o ekoloških in biodinamičnih vinih 

V nedeljo in ponedeljek, 19. in 20. maja, bo v baročnem dvorcu Lanthieri v Vipavi že 16. leto potekal Festival vina in kulinarike Okusi Vipavske ’24. Na festivalu se bo predstavilo kar 38 vipavskih vinarjev, ki bodo obiskovalcem v pokušino ponudili več kot 150 odličnih vin Vipavske doline. Rujno kapljico bodo spremljale lokalne dobrote na Vipavski tržnici, v ponedeljek med 17. in 19. uro pa tudi Bogastvo okusov z vinsko-kulinarično degustacijo krožnikov izbranih gostincev z vini vipavskih vinarjev. Festival posebno pozornost posveča tudi strokovni javnosti, ki se bo pod vodstvom Roberta Gorjaka, enega največjih vinskih strokovnjakov pri nas, na ponedeljkovi masterclass delavnici med 13. in 14.30 uro poglobila v ekološka in biodinamična vina vipavskega vinorodnega okoliša. 


Festival vina in kulinarike predstavlja vrhunec mesec dni dolgega dogajanja in osrednji turistični promocijski dogodek Vipavske doline na tem področju, ki ga pripravlja Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina. »Prizadevamo si, da v skupno zgodbo povežemo vipavske vinarje, lokalne mojstre kulinarike, slaščičarje, kmetovalce in živilsko predelovalno industrijo. Festival je namenjen najširšemu krogu obiskovalcev, pripravljamo pa tudi vsebine, namenjene   strokovnjakom, ki jim vino predstavlja posel in ki zato potrebujejo poglobljen vpogled,« je poudaril Bogdan Česnik, direktor ROD Ajdovščina.

Svoja vina bo letos v okušanje ponudilo kar 38 vipavskih vinarjev, in sicer Batič, Deci, Fedora, Grof, Guerila, Jamšek 1887, Kosovel, Barkola, Cigoj, Lavrenčič, Mihelj, Pasji Rep, Burja, Ferjančič, Rouna, Svetlik, Zoria, Ranarum, Santei, Sutor, Tomas, UNG, UOU, Benčina, Bizjak, Bric, Dornberg, Koglot, Krapež, Saksida, Sveti Martin, Štrancar, Vidus, Zgonik, Marc, Miška, Žorž in Vipava 1894. Kar nekaj njih se je odločilo za ekološko in biodinamično pridelavo vina. Med njimi je Robert Gorjak izbral 15 vzorcev, v katere se bodo na masterclass delavnici poglobili strokovnjaki.

»Slovenija je v svetu znana po nekonvencionalnih vinih, za katera Vipava velja za eno od pomembnejših središč. Zato so Okusi Vipavske ’24 prava priložnost, da se sprehodimo med ekološkimi in biodinamičnimi vini tega vinarsko bogatega območja. V izbor sem vključil največ belih vzorcev, saj bele zvrsti predstavljajo najbolj avtentičen in prepričljiv obraz Vipavske doline. A kljub temu bomo na delavnici odkrivali, kako pester in kakovosten izbor tovrstnih vin najdemo tu. Predstaviti želim širok spekter, od bistrih do motnih, od belih, oranžnih in rdečih, od klasičnih do bolj specifičnih vin ter predstaviti primere uspešnih vinarjev, ki so se odločili za to pot, ki je zagotovo težja od konvencionalne pridelave,« je ob pripravah na delavnico dejal Robert Gorjak.


Poleg masterclass delavnice, ki je namenjena izključno strokovni javnosti, bo festivalsko dogajanje polno okusnih dogodivščin tudi za ljubitelje vina in kulinarike. V nedeljo in ponedeljek bo v dvorcu Lanthieri od 15. ure dalje potekala predstavitev vinarjev z degustacijami, na dvorišču dvorca pa Vipavska tržnica z lokalnimi dobrotami, ko so oljčno olje, kruh, mesnine, siri, med, marmelade, vložnine in še marsikaj. Oba dneva bodo potekali tudi vodeni ogledi muzejske zbirke Vinarskega muzeja Vipava, ki domuje v dvorcu Lanthieri, v ponedeljek med 17. in 19. uro pa se bodo na vinsko-kulinaričnemu doživetju Bogastvo okusov lokalni vinarji povezali z izbranimi gostinci in ustvarili premišljene kombinacije, v katerih se bo kreativnost kuharskih mojstrov spajala z izjemnimi vipavskimi vini. Celoten program festivala je na voljo na spletni strani okusi-vipavske.si.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2023. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo