Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Hitra makova pita (gotova v 15 minutah)

Recept za hitro makovo torto brez peke z belo čokolado. Osvežilna sladica z mletimi piškoti, makom in kremastim prelivom. Idealna za poletje...
0
Osvežilna makova torta brez peke s prelivom iz bele čokolade, postrežena na belem krožniku

Ta osvežilna in enostavna torta je idealna za vroče poletne dni, saj ne zahteva peke. Vse, kar morate storiti, je, da skuhate sestavine in torto dobro ohladite.

Sestavine

  • 600 ml mleka
  • 140 g mletega maka
  • 150 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 75 g pšeničnega zdroba 
  • 150 g masla
  • 400 g mletih maslenih piškotov

Za preliv

  • 150 g bele čokolade
  • 70 ml sladke smetane
Za dekoracijo
  • mak
  • listi sveže mete

Priprava

  1. Priprava maslenega nadeva: V večjo kozico nalijte mleko in ga segrejte na zmernem ognju. Ko se mleko segreje (ni potrebno, da zavre), dodajte mleti mak, sladkor, vaniljev sladkor in pšenični zdrob.
  2. Med nenehnim mešanjem kuhajte na zmernem ognju približno 7 minut, dokler se zmes ne zgosti in ne postane kremasta. Pazite, da se ne prime dna kozice.
  3. Odstavite kozico z ognja in v vročo zmes vmešajte maslo, narezano na manjše kose. Mešajte, dokler se maslo popolnoma ne raztopi in se zlije z ostalimi sestavinami.
  4. Nazadnje vmešajte še mlete piškote. Dobro premešajte, da se piškoti enakomerno porazdelijo po celotni zmesi. Dobili boste gosto, kompaktno maso.
  5. Oblikovanje torte: Pripravite okrogel tortni model (premera 22 cm). Dno modela obložite s papirjem za peko. V pripravljen model prenesite celotno maso in jo enakomerno razporedite ter dobro pritisnite ob dno in robove, da dobite lepo oblikovano torto. Za to lahko uporabite hrbtno stran žlice ali kozarca.
  6. Hlajenje: Model s torto postavite v hladilnik in pustite, da se hladi čez noč (vsaj 8 ur), da se torta popolnoma strdi in postane kompaktna. 

  7. Priprava preliva: Naslednji dan, ko je torta dobro ohlajena in strjena, pripravite preliv. V manjši kozici ali posodi s pokrovom (ki je primerna za vodno kopel) segrejte sladko smetano skoraj do vretja. Odstavite z ognja in vanjo nalomite belo čokolado. Pustite stati nekaj minut, nato dobro premešajte, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in dobite gladek, sijoč preliv. Po želji lahko čokolado in smetano stopite tudi v mikrovalovni pečici na kratkih intervalih, medtem ko občasno premešate.
  8. Zaključek: Ohlajeno torto previdno vzemite iz modela in jo prenesite na servirni krožnik. Po vrhu prelijte s pripravljenim prelivom iz bele čokolade in smetane.
  9. Serviranje: Torto postrezite dobro ohlajeno. Okrasite še z nekaj mletega maka in lističi mete.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo