Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Krompirjeve princeske (pommes duchesse) z ali brez buče

Recept za klasične in bučne krompirjeve princeske – zapečene rozetke iz pireja, masla in rumenjakov, popolna priloga za praznične in domače jedi.
0

Obstajajo recepti, ki nas s svojo eleganco popeljejo naravnost v kraljevo kuhinjo – pa čeprav nastanejo iz čisto preprostih sestavin. Eden takšnih so krompirjeve princeske, poznane tudi kot pommes duchesse, ki s svojo zlato zapečeno zunanjostjo in mehkim sredicam ne razočarajo ne na praznični mizi ne ob nedeljskem kosilu.

Zapečene rozetke iz krompirjevega in bučnega pireja, nabrizgane na pekač in pečene do zlate barve

Zmešamo krompir, maslo, rumenjake in ščepec muškatnega oreščka – in iz preproste mase nastane nekaj res posebnega. Z nabrizganimi rozetami na pekaču lahko pokažeš tudi svojo ustvarjalno plat, saj jed že na pogled deluje slavnostno. In čeprav jih je na prvi pogled mogoče povezati s francosko kulinariko, jih imamo radi tudi pri nas – kot prilogo, samostojno jed ali celo kot način, kako krompir dvigniti na višji nivo.

Ker sem pred kratkim med urejanjem arhiva odkril celo mapo z recepti iz krompirja (in ker se je ravno obeleževal svetovni dan krompirja 🥔), sem se odločil, da jim dam prostor na blogu – vsak dan ob 17.00 nov recept! Princeske so zato pravšnji kandidat za nadaljevanje tega okusnega sklopa.

Krompir je bil v Evropi sprva gojen kot okrasna rastlina, saj so ljudje menili, da gomolji niso užitni. Danes si brez njega skoraj ne predstavljamo kuhinje!

Krompirjeve princeske (pommes duchesse) 

Sestavine (za 4 porcije)

  • 1 kg krompirja

  • sol po okusu

  • 100 g masla

  • ščep naribanega muškatnega oreščka

  • 6 rumenjakov

  • maščoba za pekač

Postopek

  1. Kuhanje krompirja
    Krompir operemo in približno 20 minut kuhamo v osoljeni vodi. Nato vodo odlijemo, krompir odcedimo, olupimo in pretlačimo.

  2. Priprava mase
    Krompirjevo kašo zmešamo z maslom ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Primešamo 5 rumenjakov in maso penasto stepemo. Pečico ogrejemo na 220 °C.

  3. Brizganje in peka
    Krompirjevo maso napolnimo v vrečko za brizganje z velikim nastavkom in nabrizgamo majhne kupčke na namaščen pekač. Ostali rumenjak stepemo in z njim premažemo krompirjeve princeske. Pečemo jih približno 10 minut.

Krompirjeve princeske z bučo

Sestavine (za 4 porcije)

  • 650 g krompirja

  • 350 g mesa buče

  • sol po okusu

  • 100 g masla

  • ščep naribanega muškatnega oreščka

  • 6 rumenjakov

  • maščoba za pekač

  • bučna semena za okras

Postopek

  1. Priprava pireja
    Krompir skuhamo in pretlačimo kot v prejšnjem receptu. Meso buče narežemo na kocke in jih približno 15 minut kuhamo v osoljeni vodi, nato jih tudi pretlačimo.

  2. Mešanje in peka
    Krompirjevo kašo zmešamo z bučno kašo. Mešanico damo v vrečko za brizganje in na namaščen pekač nabrizgamo kupčke. Pečemo 10 minut pri 220 °C. Princeske postrežemo z bučnimi semeni za okras.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo