Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Ribji brodet

Ribji brodet z lignji, škampi, školjkami in lososom v bogati paradižnikovi omaki. Tradicionalna mediteranska enolončnica na žlico.
0
Ribji brodet z morskimi sadeži, krompirjem in svežim bazilikom, postrežen z žlico, kruhom in parmezanom

Če zapreš oči in si predstavljaš sončni zahod, topel morski veter in kozarec ohlajene malvazije – potem veš, kaj pomeni pravi brodet. Ta recept je zame čista poezija iz globin Jadrana. Poln školjk, škampov, lignjev in lososa – to je jed, ki jo ne kuhaš, ampak ustvarjaš. Popelje te v tisti domač občutek, ko v enem loncu nastane nekaj, kar zadiši po poletju, tradiciji in ljubezni do morja.

Priprava brodeta je svojevrstna ceremonija. Ni hitra, ampak je hvaležna – če ji daš čas, ti vrne z okusom. Ta različica je rahlo prilagojena – s kančkom sladkobe, vinske kisline in tistega, kar se prime na dno kozice. Ja, tudi tisto ima svojo moč.
Pa skočimo v lonec, da začaraš svojo kuhinjo z vonjem obale! 🌊🍽️

Mešanica školjk, škampov, lignjev in lososa pripravljena za kuhanje ribjega brodeta

Sestavine za 4 osebe

  • 500 g škampov

  • 500 g školjk (dagnje)

  • 250 g lignjev

  • 250 g lososa

  • 2 veliki čebuli

  • 300 ml belega vina (najbolje malvazija)

  • 400 g pelatov iz konzerve

  • 100 ml vode

  • 2 velika krompirja

  • 4 stroki česna

  • 1 žlica mlete rdeče paprike

  • 1 lovorjev list

  • 1/2 čajne žličke suhega rožmarina

  • nekaj listov sveže bazilike

  • 1 čajna žlička koruznega škroba

  • 1 jušna kocka (ribja osnova)

  • sol, poper, sladkor – po okusu

  • olivno olje

Postopek

  1. Škampe stresi v vročo kozico, pokapaj z oljčnim oljem in jih praži 7 minut. Nato jih odstrani iz kozice.
    V istem loncu po istem principu prepraži narezane lignje (3 minute), nato lososa (4 minute), na koncu še dagnje (12 minut). Ko dagnje spustijo svojo aromo, prilij vodo in počakaj, da zavre. Nato vse morske sadeže vrni v kozico, premešaj in odmakni z ognja.

    Tisto, kar se je prijelo na dnu kozice? Ne briši – tam je skrit največji okus brodeta.

    Paradižnikova osnova za ribji brodet v loncu z ročnim mešalnikom med kuhanjem
  2. Čebulo nareži na drobne kocke in jo prepraži na olivnem olju, da postekleni. Dodaj sesekljan česen, rdečo papriko, rožmarin, baziliko (lovor dodamo kasneje). Ko česen zadiši, zalij z vinom in pusti vreti približno 7 minut, da alkohol izhlapi.

  3. Dodaj jušno kocko in pelate. Kuhaj na zmernem ognju 15 minut. Nato omako grobo zmiksaj s paličnim mešalnikom. Dodaj lovorjev list.

  4. V zmes dodaj kuhan krompir, narezan na kocke, ter morske sadeže. Vse skupaj postavi nazaj na štedilnik in kuhaj še 12 minut, da se okusi povežejo. Dve minuti pred koncem dodaj koruzni škrob, razmešan v nekaj žlicah hladne vode, da brodet rahlo zgosti.

  5. Postrezi v globokih krožnikih z žlico naribanega parmezana, krhljem limete in kosom domačega kruha.
Če zadiši do soseda – veš, da si ga naredil prav. 🐚 Dober tek!
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo