Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Grillanje ali žarjenje – ko se začne sezona "diši čez plot"

Kaj je grillanje oz. žarjenje? Zabavna razlaga kuharskega izraza, nasveti za popoln žar in poletni #vibe, ki diši po dimu in druženju.
0

Poznaš tisti trenutek, ko sonce končno ogreje še zadnjo sosedovo senčno lipo, iz terase nekje zavonjaš dim, ki diši po marinadi, in se ti nehote izusti: "Okej, kdo že žari?" Jap, to ni samo beseda. To je poletna mentaliteta. To je – grillanje ali po domače žarjenje.

Ogljeni žar na poletni terasi, na katerem se pečejo koruza, klobase in meso, ob strani kozarec pijače z limono in sončno ozadje

Ampak kaj pravzaprav pomeni kuharski izraz: grillanje / žarjenje

Grillanje je kulinarična praksa, kjer na rešetki (po možnosti nad ogljem, čeprav tudi plin ali elektrika šteje) pečemo meso, zelenjavo, sir, morske dobrote in celo sadje – vse, kar se rado zapeče in postane božansko hrustljavo na robu, a sočno v sredini.

Gre za:

  • Direktno toploto, pogosto visoko in sunkovito (ni to zdaj počasno kuhanje v sopari).

  • Rešetke ali plošče, ki pustijo tiste znane proge.

  • Dim, aromo in druženje (ker nihče ne žari sam, razen če si v stanovanju in imaš litoželezni grill).

In zakaj vsi tako obožujemo žar?

  • Ker se vse zdi boljše, če ga spečeš zunaj.

  • Ker pečen paprika na žaru ima več karakterja kot cel pehar solate.

  • Ker je to nekakšen družabni šport z okusnim ciljem.

  • Ker tudi če malo zažgeš – rečeš, da je “po grško”.

Grillanje ≠ Pečenje v ponvi

Ne mešajmo!
Pečenje na žaru pomeni, da toplota prihaja od spodaj (plamen, oglje, žar plošča), medtem ko pečenje v ponvi daje bolj enakomeren stik in pogosto zahteva dodatek maščobe. Žar pa rad peče brez. No, razen če mariniraš v pol litre olja.

Nasvet za #grillmaster v nastajanju

  • Naj bo vroče. Resno, žar naj bo predhodno dobro segret. To ni toaster.

  • Ne premikaj hrane vsakih 5 sekund. Daj ji čas, da pusti sledi.

  • Uporabi termometer. Ker tisto "na občutek" lahko hitro postane "prekuhano".

  • Zelenjava na žaru je skrivno orožje – poskusi pečeno breskev z balzamičnim kisom. Ne bo ti žal.

  • In ja, čisti rešetko – ne grilaj na ostankih zadnje lanske ražnjič zabave.

Ali je bolj pravilno grill ali žar?

Prav sta oba izrazagrillanje je izpeljano iz angleške besede "grill" in se pogosto sliši v bolj “urbano poletnih” krogih. Žarjenje pa je bolj domače in zasidrano v slovenščini. Lahko tudi rečeš, da si "na žaru", ampak to je potem že druga zgodba. 😉

Grillanje ni samo način priprave hrane. Je poletni obred, praznik dima, sonca in krožnika. Je tisti trenutek, ko ti kaplja omaka po roki, zadaj pa nekdo reče: “Ej, daš še en vratovinček?”

HITRA KOSILA
Hitra kosila končana v manj kot 30-ih minutah!

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo