Poznaš tisti trenutek, ko sonce končno ogreje še zadnjo sosedovo senčno lipo, iz terase nekje zavonjaš dim, ki diši po marinadi, in se ti nehote izusti: "Okej, kdo že žari?" Jap, to ni samo beseda. To je poletna mentaliteta. To je – grillanje ali po domače žarjenje.
Ampak kaj pravzaprav pomeni kuharski izraz: grillanje / žarjenje
Grillanje je kulinarična praksa, kjer na rešetki (po možnosti nad ogljem, čeprav tudi plin ali elektrika šteje) pečemo meso, zelenjavo, sir, morske dobrote in celo sadje – vse, kar se rado zapeče in postane božansko hrustljavo na robu, a sočno v sredini.
Gre za:
-
Direktno toploto, pogosto visoko in sunkovito (ni to zdaj počasno kuhanje v sopari).
-
Rešetke ali plošče, ki pustijo tiste znane proge.
-
Dim, aromo in druženje (ker nihče ne žari sam, razen če si v stanovanju in imaš litoželezni grill).
In zakaj vsi tako obožujemo žar?
-
Ker se vse zdi boljše, če ga spečeš zunaj.
-
Ker pečen paprika na žaru ima več karakterja kot cel pehar solate.
-
Ker je to nekakšen družabni šport z okusnim ciljem.
-
Ker tudi če malo zažgeš – rečeš, da je “po grško”.
Grillanje ≠ Pečenje v ponvi
Ne mešajmo!
Pečenje na žaru pomeni, da toplota prihaja od spodaj (plamen, oglje, žar plošča), medtem ko pečenje v ponvi daje bolj enakomeren stik in pogosto zahteva dodatek maščobe. Žar pa rad peče brez. No, razen če mariniraš v pol litre olja.
Nasvet za #grillmaster v nastajanju
-
Naj bo vroče. Resno, žar naj bo predhodno dobro segret. To ni toaster.
-
Ne premikaj hrane vsakih 5 sekund. Daj ji čas, da pusti sledi.
-
Uporabi termometer. Ker tisto "na občutek" lahko hitro postane "prekuhano".
-
Zelenjava na žaru je skrivno orožje – poskusi pečeno breskev z balzamičnim kisom. Ne bo ti žal.
-
In ja, čisti rešetko – ne grilaj na ostankih zadnje lanske ražnjič zabave.
Ali je bolj pravilno grill ali žar?
Prav sta oba izraza – grillanje je izpeljano iz angleške besede "grill" in se pogosto sliši v bolj “urbano poletnih” krogih. Žarjenje pa je bolj domače in zasidrano v slovenščini. Lahko tudi rečeš, da si "na žaru", ampak to je potem že druga zgodba. 😉
Grillanje ni samo način priprave hrane. Je poletni obred, praznik dima, sonca in krožnika. Je tisti trenutek, ko ti kaplja omaka po roki, zadaj pa nekdo reče: “Ej, daš še en vratovinček?”

Načrtuj okusno! Vsak teden novi tedenski meni po dnevih...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar