Saden, mehak, bogat – kečap, ki zadiši po pozni poletni tržnici.
Tokrat sem klasični recept za domači kečap malo predrugačil in mu dodal svoj osebni pečat – uporabil sem sočne češnjeve paradižnike. Ti mali rdeči dragulji poskrbijo za še bolj intenziven, rahlo sladkast okus, ki se odlično poveže z jabolki in bogatimi začimbami. Balzamični kis receptu doda globino in nežno kislost, rezultat pa je svilnato gladek kečap, ki ga lahko brez slabe vesti postrežeš k čisto vsaki jedi – od krompirčka in burgerjev do sirovih plošč in pečenega mesa. Je preprost za pripravo, a z okusom, ki navduši še tako zahtevne brbončice.
Sestavine (za cca 600 ml kečapa)
-
1,5 kg zrelih češnjevih paradižnikov (sočni, mehki)
-
2 večji jabolki (slajše sorte), olupljeni in narezani
-
1 čebula (narezana)
-
2 stroka česna (olupljena, cela)
-
70 ml temnega balzamičnega kisa
-
60 g rjavega sladkorja
-
1 čajna žlička soli
-
½ čajne žličke mletega pimenta
1 ščep cimeta
-
½ čajne žličke mlete paprike
-
ščep muškatnega oreščka
-
2 ščepa kajenskega pora
-
sveže mlet poper po okusu
Še dodatka po želji za še polnejši okusa
-
½ jabolka naribaš in dodaš tik pred koncem (za dodatno svežino)
-
1 žlica jabolčnega kisa za več kislosti
Postopek
-
Vse sestavine v lonec: Češnjeve paradižnike, jabolka, čebulo, česen, sladkor, kis, začimbe in sol daj v večji lonec.
-
Kuhaj nežno: Na srednjem ognju kuhaj približno 50 minut. Jabolka se morajo povsem zmehčati, paradižnik razpasti, tekočina pa se nekoliko zgosti.
-
Pasiraj: Maso s paličnim mešalnikom zmelji in nato precedi skozi gosto cedilo, da dobiš gladek pire brez koščkov.
-
Zgoščevanje: Vrni v lonec in kuhaj še približno 30 minut, dokler ni lepo gost. Pogosto mešaj.
-
Shranjevanje: Vroč kečap nalij v sterilizirane kozarce, takoj zapri. Če boš vse pojedel v 3 tednih, lahko hraniš v hladilniku. Za dlje – pasteriziraj.
➡️ Balzamični kis naredi kečap nekoliko temnejši, z bolj zaokroženim okusom – odlična zamenjava za klasični kis.
➡️ Če želiš “bolj kulinarično” verzijo, dodaj še ščepec vanilije ali timijana.
➡️ Ta kečap je top za na desko s siri, zraven pečenega piščanca ali v burgerju z modrim sirom.

Pripravite si slastne domače marmelade in obogatite svoje zajtrke! Odkrijte preproste recepte, ki vas bodo navdušili...
Poglej, če ti sede 🧐
Ni komentarjev
Objavite komentar