Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Domači kečap z jabolki in balzamičnim kisom

Saden, mehak, bogat – kečap, ki zadiši po pozni poletni tržnici.

Steklen kozarec domačega kečapa iz češnjevih paradižnikov in jabolk z bogato rdečo barvo, obdan s svežimi sestavinami.

Tokrat sem klasični recept za domači kečap malo predrugačil in mu dodal svoj osebni pečat – uporabil sem sočne češnjeve paradižnike. Ti mali rdeči dragulji poskrbijo za še bolj intenziven, rahlo sladkast okus, ki se odlično poveže z jabolki in bogatimi začimbami. Balzamični kis receptu doda globino in nežno kislost, rezultat pa je svilnato gladek kečap, ki ga lahko brez slabe vesti postrežeš k čisto vsaki jedi – od krompirčka in burgerjev do sirovih plošč in pečenega mesa. Je preprost za pripravo, a z okusom, ki navduši še tako zahtevne brbončice.

Sestavine (za cca 600 ml kečapa)

  • 1,5 kg zrelih češnjevih paradižnikov (sočni, mehki)

  • 2 večji jabolki (slajše sorte), olupljeni in narezani

  • 1 čebula (narezana)

  • 2 stroka česna (olupljena, cela)

  • 70 ml temnega balzamičnega kisa

  • 60 g rjavega sladkorja 

  • 1 čajna žlička soli

  • ½ čajne žličke mletega pimenta

  • 1 ščep cimeta

  • ½ čajne žličke mlete paprike

  • ščep muškatnega oreščka

  • 2 ščepa kajenskega pora

  • sveže mlet poper po okusu

Še dodatka po želji za še polnejši okusa

  • ½ jabolka naribaš in dodaš tik pred koncem (za dodatno svežino)

  • 1 žlica jabolčnega kisa za več kislosti

Postopek

  1. Vse sestavine v lonec: Češnjeve paradižnike, jabolka, čebulo, česen, sladkor, kis, začimbe in sol daj v večji lonec.

  2. Kuhaj nežno: Na srednjem ognju kuhaj približno 50 minut. Jabolka se morajo povsem zmehčati, paradižnik razpasti, tekočina pa se nekoliko zgosti. 

  3. Pasiraj: Maso s paličnim mešalnikom zmelji in nato precedi skozi gosto cedilo, da dobiš gladek pire brez koščkov.

  4. Zgoščevanje: Vrni v lonec in kuhaj še približno 30 minut, dokler ni lepo gost. Pogosto mešaj.

  5. Shranjevanje: Vroč kečap nalij v sterilizirane kozarce, takoj zapri. Če boš vse pojedel v 3 tednih, lahko hraniš v hladilniku. Za dlje – pasteriziraj.

➡️ Balzamični kis naredi kečap nekoliko temnejši, z bolj zaokroženim okusom – odlična zamenjava za klasični kis.
➡️ Če želiš “bolj kulinarično” verzijo, dodaj še ščepec vanilije ali timijana.
➡️ Ta kečap je top za na desko s siri, zraven pečenega piščanca ali v burgerju z modrim sirom.

OZIMNICA - MARMELADE
OZIMNICA: MARMELADE

Pripravite si slastne domače marmelade in obogatite svoje zajtrke! Odkrijte preproste recepte, ki vas bodo navdušili...

Poglej, če ti sede 🧐
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

GLAVNA JED, SLADICA, NOVIČKE
Copyright © Blaž Kuha 2025. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo